Finca El Lince Monastrell
Druiven geselecteerd uit de oudste monastrell-wijngaarden van Bodegas Alceño, zijn het daverende succes achter deze Finca El Lince Monastrell. Gerijpt in het zonnige Zuidoost-Spanje en gelegen tussen 600 à 800....
Meer LezenHoutgerijpte Spaanse monastrell
- Entrecôte
- Ossenhaas
- Varkensgebraad
- Varkenshaas
wijnoutlet | Ja |
---|---|
Flesinhoud | 0.75 |
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Spanje |
Druivenras | Monastrell |
Regio | Murcia |
Smaakprofiel | Stevig |
Jaargang | 2019 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Houtrijping | 2 maanden |
Classificatie | DO Jumilla |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2025 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 28437016230194 |
Art.nr. | E103081 |
Awards | |
Finca El Lince wordt gemaakt door Bodegas Alceño, de oudste wijnmakerij in Jumilla sinds 1870. Zij werken veelal met de monastrelldruif, waarvan ook de Finca El Lince is gemaakt. De druif is helemaal in zijn natuurlijke habitat in de streek Jumilla en ontwikkelt daardoor zijn maximale kleur- en smaakeigenschappen dankzij de ideale combinatie van bodem en klimaat
Jumilla
In de wijnstreek Jumilla in het zuidoosten van Spanje heerst een verzengend warm klimaat. Een briesje van zee zorgt af en toe voor verkoeling van de met zand afgedekte kalksteen bodem. Voor een ontspannen vakantie is dat niet de beste omgeving. Druiven zijn er echter dol op. Bovendien hield dat klimaat de gevreesde druifluis lange tijd op afstand. Zo’n honderd jaar nadat de luis toesloeg en vrijwel alle wijngaarden in Europa verwoestte, drong de phylloxeraplaag in de jaren tachtig van de vorige eeuw echter ook door in Jumilla. De luis boorde zich naar binnen in de wortelstok, waardoor vocht uit de stok liep, ruimte makend voor schimmels. Er zat niet anders op: net als elders in Europa moesten ook in Jumilla alle wijnstokken worden vervangen. En als je ’t dan toch doet dan ook maar meteen goed, was de gedachte bij de wijnboeren in het geteisterde gebied. Er werd flink geïnvesteerd in onderzoek naar de meest geschikte variëteiten en al snel bleek dat de monastrell, in Frankrijk bekend onder de naam mourvèdre, zich prima thuis voelt onder een brandende zon. Nou is de monastrell van huis uit al geen lastige druif, hij rijpt goed en geeft een hoge opbrengst, maar in het dorre en heuvelachtige Jumilla gedijt hij als de beste. Hier produceert-ie grote en stevige wijnen vol fruit en een aangename kruidigheid. Door de relatief lage opbrengst zijn wijnen van monastrell bovendien mooi geconcentreerd. De Franse mourvèdre wordt regelmatig gebruikt in een blend met bijvoorbeeld grenache of cinsault. De wijnboeren in Jumilla weten de monastrell echter volledig op eigen kracht te laten pieken. En dat ervaar je met deze Finca el Lince Monastrell. Deze sappige granaatrode wijn heeft een drie maanden op hout doorgebracht voordat-ie onder de kurk ging.