Château Leyssac Saint-Estèphe AOP Médoc
De wijnstreek Saint-Estèphe staat bekend om z'n krachtige wijnen en deze warm donkerrode Château Leyssac is zo'n kanjer. Gemaakt onder leiding van niemand minder dan oenoloog Eric Boissenot, die ook beroemde....
Meer Lezen- Gratis thuisbezorgd vanaf 45 euro
- Gratis retourneren
- Niet lekker, geld terug
Krachtige kanjer uit Saint-Estèphe
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
wijnoutlet | Ja |
Land | Frankrijk |
Druivenras | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Regio | Bordeaux, Médoc |
Smaakprofiel | Vol & Krachtig |
Jaargang | 2017 |
Alcoholgehalte | 12,5 % |
Serveertemperatuur | 14-15 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2025 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Natuurkurk |
EAN-nummer | 3700387092281 |
Art.nr. | 191227 |

De prestigieuze Bordeaux vormt de geboortegrond van een breed scala aan kwaliteitswijnen, elk met z’n eigen typische karaktereigenschappen. Daarbij speelt de herkomst van de wijnen een belangrijke rol. Om het overzichtelijk te houden, wordt de herkomst globaal verdeeld in twee gebieden: de linker- en de rechteroever van de rivier Gironde. Aan de rechterzijde bevinden zich gerenommeerde gebieden als Pomerol en Saint-Émilion. Wijnen die hier worden gemaakt, worden gedomineerd door de Merlotdruif. Aan de linkerzijde vinden we Médoc in het noorden en Haut-Médoc in het zuiden, het zijn de gebieden waar de prestigieuze Grand Crus Classés worden gemaakt. In wijnen uit dit gebied vertolkt Cabernet Sauvignon de hoofdrol. Saint-Estèphe is een van de sub regio’s van Médoc en staat bekend als het gebied dat de meest krachtige wijn voortbrengt.
Het geheim: oude stokken in warme kiezels
Leyssac is een klein dorpje in de gemeente Saint-Estèphe, de noordelijkste van de drie beroemde gemeenten in Medoc: Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Julien. De bodem bestaat uit een mix van kalksteen, klei en kiezels. De kiezels houden de warmte van overdag vast en geven deze ‘s avonds weer af. En daar houden de dertig tot veertig jaar oude stokken die staan aangeplant in de vier hectare wijngaarden van het relatief kleine Château Leyssac wel van. De bodem werkt als een soort kruik. Want laat in het seizoen, als de temperatuur ’s nachts afneemt, haalt de druif extra energie uit de warme bodem. En dat geeft de Cabernet Sauvignon uit Saint-Estèphe die extra kracht waar de wijnen uit dit gebied zo bekend om staan.