2015 | Frankrijk, Bourgogne

Château de Santenay Aloxe-Corton AOC 'Les Brunettes et Planchots'

Groot en betaalbaar rood. De druiven die voor deze rode wijn zijn gebruikt komen van de bijzonder V-vormige wijngaarden Les Plancots op de befaamde heuvel Corton in de appellatie Aloxe-Corton in Côte de Beaune. Wat weinigen weten is dat dit in gebied, dat wordt gedomineerd door de witte Chardonnay-druif, ook sublieme rode wijnen worden gemaakt van Pinot Noir. Zoals deze prachtwijn van Château de Santenay. Vol en rond van smaak met hinten van rijp rood en zwart fruit, vanille en kruidige tonen. Al dat moois leverde dit grote rood de Platinum Award op van Decanter. Deze wijn moet u proeven!

Normale prijs 44,99 Speciale prijs 23,99
U bespaart
Niet op voorraad
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 35 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivensoort: Pinot Noir
Smaakprofiel: Vol & Krachtig Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Volwassen Pinot Noir

Deze Aloxe-Corton ‘Les Brunettes et Plancots’ van Château de Santenay is een aanwinst voor uw verzameling. Om nog even weg te leggen of om vol trots te serveren. En om serieus van te genieten. De houtgerijpte donkerrode wijn, waarvan de druiven afkomstig zijn van zestig jaar oude stokken, ademt volwassenheid uit. Rokerig en hartig met kruidige tonen, subliem gecombineerd met geconcentreerd rijp rood fruit, zwarte bessen en een toets vanille. Vol en rond in de mond, waar het fruit opnieuw perfect in balans is met de kruidige tonen en de zachte tannines.
Serveertips
  • Beef Wellington
  • Boeuf Bourguignon
  • Hazenpeper
  • Wild zwijn
  • Gestoofd vlees
Specificaties
WijnsoortRode Wijn
LandFrankrijk
DruivensoortPinot Noir
RegioBourgogne
SmaakprofielVol & Krachtig
Jaargang2015
Alcoholgehalte13.00
Houtrijping10 maanden
Serveertemperatuur16-18 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2025
AllergenenBevat Sulfieten
AfsluitingNatuurkurk
EAN-nummer3760002910048
Art.nr.231095
Reviews
Château-de-Santenay-Aloxe-Corton-AOC-'Les-Brunettes-et-Planchots'
Volwassen rokerig en hartig met kruidige tonen, fruit en vanille

Bourgogne Côte d’Or

Bourgogne heeft een eeuwenoude wijngeschiedenis en de wijnen die hier worden gemaakt zijn van een haast ongeëvenaarde kwaliteit. Het wijngebied heeft bovendien de meest nauwkeurige herkomstindeling ter wereld. Daarmee kan de wijnliefhebber haast tot op de meter nauwkeurig vaststellen waar de favoriete wijn wordt gemaakt. Het wijngebied strekt zich over een lengte van zo’n 250 kilometer uit tussen Chablis in het noorden tot Beaujolais in het zuiden. Het gebied telt vijf grote streken, waaronder Côte de Nuits en Côte de Beaune. Die twee streken vallen binnen de nieuwste appellation van Bourgogne: Bourgogne Côte d’Or, een herkomstbenaming die vanaf de oogst van 2017 mag worden vermeld op wijnen gemaakt binnen dit gebied. Op deze Château de Santenay Aloxe-Corton uit 2015 treft u die nieuwste herkomstbenaming dan ook niet aan. En dat kan toch zomaar een paar euro’s per fles schelen. In uw voordeel.

Het noordelijk gelegen Côte de Nuits, met elf gemeenten met een eigen appellatie, wordt gedomineerd door Pinot Noir. De meest tot de verbeelding sprekende wijngaarden liggen in de dorpen Vougeot en Vosné-Romanée. Wijnen die hier worden gemaakt zijn wereldberoemd vanwege hun kracht en indrukwekkende diepte en lengte. Het iets zuidelijker gelegen Côte de Beaune staat bekend om de exclusieve Chardonnays, die tot de besten van de wereld behoren. De rode wijnen die hier worden gemaakt van de Pinot Noir-druif zijn minder bekend dat hun broers uit het noorden, maar doen absoluut niet onder voor het iconische rood uit Côte de Nuits. Al helemaal niet als ze uit Aloxe-Corton komen, een pittoresk dorpje waar elegante rode wijnen worden gemaakt met een expressieve kracht, een prachtige structuur en een groot verouderingspotentieel.

Château de Santenay

Deze bijzondere Aloxe-Corton AOC 'Les Brunettes et Planchots' is afkomstig van Château de Santenay, een van de grootste wijndomeinen in Bourgogne. Het prachtige kasteel dateert uit de negende eeuw en staat ook wel bekend onder de naam van een van zijn vroegere eigenaren: Philippe le Hardi (Filips de Stoute, 1342-1404), de eerste hertog van Bourgondië. Château de Santenay bezit ruim negentig hectare wijngaarden, waarvan het merendeel is aangelegd in Bourgogne Côte d’Or. Daar vinden we ook de AOC Aloxe-Corton met de befaamde heuvel Corton. De wijngaarden van Château de Santenay bedekken de zuidzijde van de heuvel, waar de bodem bestaat uit oude, roodbruin gekleurde kalksteen met daarboven kleigrond, afgewisseld met lagen zandsteenkiezel rijk aan mineralen. Dankzij die combinatie brengt de heuvel rode wijnen voort die behoren tot de grootsten van Bourgogne.

Naar boven