Castel del Lago Pinot Grigio Delle Venezie DOC
Met Castel del Lago brengt de jonge oenoloog Matteo Bernabei een verrassende wijnserie op de markt. Van gloedvol rood tot delicaat wit, stuk voor stuk gooien ze hoge ogen bij kenners en liefhebbers. Zo krijgt deze frisse Pinot Grigio maar liefst 96 punten van de Italiaanse wijncriticus Luca Maroni. Perfetto!
Klaterend frisse Italiaan
Wijnsoort | Witte Wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivensoort | Pinot Grigio |
Regio | Veneto |
Smaakprofiel | Droog & Krachtig |
Alcoholgehalte | 12.00 |
Jaargang | 2017 |
Serveertemperatuur | 13 |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2021 |
Allergenen | Bevat Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
Restsuikergehalte | 4,59 |
EAN-nummer | 8005516002700 |
Art.nr. | 614177 |
awards | |

Als kind van een van de grootste oenologen van Italië, Franco Bernabei, is zoon Matteo Bernabei besmet met diens liefde voor wijn. “Wat mij drijft is de intense passie voor het land en de wijnbouw. Die liefde is mij met de paplepel ingegoten.” Matteo past zijn vaders filosofieën toe bij de beste Italiaanse wijnhuizen, bij lokale wijnboeren en - zoals bij deze Pinot Grigio - bij Riolite Vini. Hier heeft hij de nieuwe serie Castel del Lago gelanceerd naar vaders voorbeeld: wars van zogenaamde ‘internationale smaken’, maar met oog en hart voor het bijzondere terroir in Veneto. Want volgens Matteo kan een Pinot Grigio als deze alleen worden gemaakt door het land te koesteren en te respecteren.
Solo-optreden Pinot Grigio
Die houding van Matteo Bernabei sluit naadloos aan bij de gedachte achter de in 2017 gevormde Delle Venezie DOC. Het kwaliteitslabel beslaat de regio’s Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige en Veneto en spits zich vooral toe op Pinot Grigio. Een Pinot Grigio Delle Venezie DOC-wijn moet dan ook minstens 85 procent Pinot Grigio bestaan. Blenden met druiven als Chardonnay en Friulano is toegestaan, maar Matteo laat met deze prachtwijn zien dat Pinot Grigio ook een fantastisch solo-optreden verzorgt. Zeker als de druif is opgegroeid op de vulkanische bodem van Verona in het wijngebied Veneto. Een bodem die rijk is aan kalk en klei en die goed wordt opgewarmd door de zon. Het is niet voor niets dat het heuvelachtige gebied rond Verona de thuishaven vormt de groten der Italiaanse wijnen als Valpolicella, Amarone, Bardolino en Soave.