Casa Bardonecca Appassimento Chocolate Puglia
Noem ‘m gerust de Amarone van het zuiden. Want net als The Godfather van de Italiaanse wijn is deze weelderige en krachtige Casa Bardonecca gemaakt volgens de eeuwenoude wijnmethode appassimento. Van superrijpe en....
Meer Lezen- Gratis thuisbezorgd
- Gratis retourneren
- 100% proefgarantie
Krachtige en zwoele Amarone van het zuiden
-
Stoofvlees
-
Kalfentrecôte
-
Gebraden vlees
-
Gestoofd vlees
-
Belegen kaas
Flesinhoud | 0.75 |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Italië |
Druivenras | Merlot, Negroamaro, Nero di Troia, Primitivo |
Regio | Puglia |
Smaakprofiel | Vol |
Jaargang | 2021 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Houtrijping | 4 maanden |
Classificatie | IGT Puglia |
Decanteren | 1 uur |
Serveertemperatuur | 18 |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2025 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8719418040295 |
Art.nr. | E102096 |
Awards | |

In het hart van Puglia ligt de beroemdste en meest fascinerende vallei van de Zuid-Italiaanse regio: de Valle d’Itria. Het gebied dankt zijn bekendheid aan de duizenden trulli: de pittoreske witte huisjes met een kegelvormig dak waarvan de oudste zo’n driehonderd jaar geleden zijn gebouwd. En de veelzijdige Itria-vallei biedt meer. Heel veel meer. Want de vallei is ook het wijnwalhalla van Puglia, met z’n glooiende heuvels die worden afgewisseld door uitgestrekte vlaktes en de immer brandende zon. De Italiaanse druiven Primitivo, Negroamaro en Nero di Troia zijn er helemaal in hun nopjes en ook de Franse collega Merlot voelt zich prima thuis op de kalk- en kleihoudende bodem in de vallei. Het viertal mocht voor deze Casa Bardonecca extra lang rijpen, waardoor de druiven meer suikers opbouwen. Aan het absolute eind van de oogsttijd worden ze met de hand geplukt en in houten kistjes te drogen gelegd in zogenaamde fruttaio, een goed geventileerde droogkamer waar de druiven ongeveer een derde van hun vocht verliezen. Met gedroogde druiven met waanzinnig geconcentreerde aroma’s als resultaat. Met het rijke sap wordt vervolgens een al even rijke wijn gemaakt, die volledig op kracht komt tijdens rijping op eikenhout en in de fles. Zie hier de eeuwenoude Romeinse methode appassimento, die ook in het noorden van Italië wordt gebruikt voor Amarone en Ripasso. Rijke, volle en weelderige wijnen, net als deze Casa Bardonecca Collezione di Famiglia Chocolate Appassimento. Heerlijk als begeleider van winterse lekkernijen als stoofschotels of om van te genieten als de gure wind om het huis waait.
Mediterrane power met laagje chocola
De druiven die voor deze Casa Bardonecca, een kersenbonbon in de fles, aan de appassimento-methode zijn onderworpen, zijn Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia en Merlot. Die laatste, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk, heeft geen introductie meer nodig. De Primitivo, Negroamaro en Nero di Troia zijn de blauwe helden uit Puglia, die alle drie een goed gevulde mand vol zondoorstoofd fruit meenemen, aangevuld met een builtje mediterrane kruiden. Vertrouw dit bijzondere en in dit geval gedroogde viertal aan eiken toe en het resultaat is verbluffend. Niet voor niets staat er Chocolate op het etiket!