Alles over zoete rode wijn

Geplaatst door:
op 23-10-2020
Share
zoete rode wijn
zoete rode wijn

We kennen allemaal wel de zoete witte wijnen, maar wist u dat er ook heerlijke zoete rode wijnen worden gemaakt? Zoete rode wijn is er in verschillende soorten. Van een zoete en fruitige wijn voor op het terras tot een stevige portwijn naast een kaasplankje. 

De meeste rode wijnen zijn droog van smaak. Wanneer tijdens de gisting niet alle suikers vergisten ontstaat er een zoet(ig)e rode wijn. De meeste zoete rode wijn wordt gedronken als dessertwijn. Heerlijk bij een kaasplankje of bij een dessert met chocolade of rood fruit.

Enkele van onze favoriete zoete rode wijnen: 

Hoe wordt zoete rode wijn gemaakt? 

Suikers in druivensap worden omgezet in alcohol waardoor er wijn ontstaat. Als alle (of bijna alle) suiker door de wijnmaker uit de wijn wordt vergist, dan wordt die wijn als droog beschouwd. Is er nog redelijk wat restsuiker over, dan is de wijn zoet. 

Zoete rode wijnen kunnen op verschillende manieren en van verschillende druivenrassen worden gemaakt. De twee belangrijkste manieren om zoete rode wijnen te maken zijn:

  • De wijn wordt versterkt met neutrale gedistilleerde drank 
  • Er zit zoveel druivensuiker in de wijn dat de gisting op natuurlijke wijze stopt. Dit is wanneer het alcoholpercentage de 16 of 17% aantikt. 
Zoete rode wijnZoete rode wijn

Zoet of fruitig? 

Normaal gesproken zien we zoet als het tegenovergestelde van zuur. In de wijnwereld is zoet echter de tegenhanger van droog. De meeste rode wijnen worden in een droge stijl gemaakt. Deze hebben minder restsuikers en een hoger tanninegehalte. Dit hogere tanninegehalte geeft een droog gevoel in de mond wat bijdraagt aan het feit dat de wijn als droog wordt omschreven. 

Wanneer u op zoek bent naar een zoete rode wijn wilt u juist het tegenovergestelde. Het kan als (beginnend) windrinker best lastig zijn om te weten of een rode wijn zoet of droog is. Bij zoete wijnen worden zoet en fruitig vaak door elkaar gehaald. De zoetheid van een wijn proef je met de smaakpapillen op het puntje van je tong terwijl de fruitigheid van een wijn grotendeels een aromatische beleving is.

Ook tannines zullen de fruitigheid van een wijn temmen. Een wijn die veel tannines bevat drukt de fruitige aroma's enigszins naar de achtergrond. Dat is de reden dat we vaak meer fruit herkennen in de wijnen met een laag tanninegehalte. Wijnen met een laag tanninegehalte zijn daarnaast ook zoeter omdat ze van nature meer restsuikers bevatten.

Zoete rode wijn in glas gegotenZoete rode wijn in glas gegoten

Hoe weet ik nu of een wijn zoet of droog is? 

Wijnen kunnen worden gecategoriseerd als zoet, halfzoet of droog. De hoeveelheid resterend suiker in een wijn zal de mate van zoetheid van de wijn bepalen. Tijdens het gistingsproces worden de natuurlijke suikers in het druivensap omgezet in alcohol. Wanneer de gisting stopt voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol is het alcoholgehalte lager en is de wijn zoeter.

Met dit in gedachte kan de hoeveelheid alcohol in een wijn dus iets vertellen over de zoetheid. Hoe lager het alcoholgehalte, hoe hoger het restsuikergehalte en hoe zoeter de wijn. Hierop bestaan natuurlijk uitzonderingen, maar het is een goede algemene regel. Een portwijn heeft bijvoorbeeld altijd een hoger alcoholgehalte omdat deze worden versterkt met neutrale gedistilleerde drank.

Zoete rode wijn glazenZoete rode wijn glazen
Reacties

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?