Je hebt een lekkere wijn gekocht of gekregen, maar wat dan? Direct ontkurken en genieten of juist de wijn veilig opbergen zodat deze nog beter op smaakt komt? En als de fles eenmaal is ontkurkt, hoe lang blijft de wijn dan nog goed? We vertellen je graag hoe je witte wijn het beste kunt bewaren.
Onze top 3 witte wijn:
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
De meeste witte wijnen zijn perfect op smaak zodra ze op de markt komen. Enkele jaren wegleggen komt deze wijnen niet ten goede. Dat geldt zeker voor frisse en fruitige witte wijnen, die zijn op hun best als ze binnen een jaar worden geschonken. Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar:
- Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar
- Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar
- Zoete witte wijnen (dessertwijnen): 2 tot 10 jaar
Witte wijnen die een tijdje kunnen worden weggelegd zijn Chardonnay (houtgerijpt), Riesling en Sémillon.
Bewaren van een geopende fles witte wijn
Onder invloed van zuurstof verandert een geopende wijn van smaak, soms al na een dag. De wijn oxideert en krijgt een zure geur en smaak. Kou vertraagt dat proces. Zet een aangebroken fles witte wijn daarom in de koelkast. Een droge witte wijn blijft zo nog tot een dag of vier op smaak, een zoete witte wijn tot vijf dagen. Geen paniek dus als die fles heerlijke Pinot Grigio of Sauvignon Blanc vandaag niet leeg komt, je kunt er morgen of overmorgen ook nog van genieten. En is het niet in het glas, dan wel in een saladedressing.
Serveren van witte wijn
Het is ook handig om te weten wat de perfecte serveertemperatuur voor witte wijn is. Ook dat varieert namelijk. Daarom hieronder een handig overzicht:
- Frisse witte wijnen: 7-9 °C
- Droge witte wijnen: 8-10 °C
- Volle witte wijnen: 10-12 °C