Wijnland Italië: lees alles over dit beroemde wijnland

Winkelwagen samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Geplaatst door: Marleen
op 18-03-2018
Share
italië
italië

Vino d`Italia

Italië is een wijnland bij uitstek. Groot, gevarieerd, maar tegelijkertijd ook onbekend. Maar liefst drieduizend jaar aan Italiaanse wijn geschiedenis zorgt voor prachtige wijnen. Samen met de haast ideale omstandigheden om druiven te verbouwen zorgt dit voor pure klasse wijnen als Barolo, Amarone della Valpolicella en Brunello. Ontdek hier alles wat Italië te bieden heeft op gebied van wijn. 

Van oudsher werd Italië door de Grieken Oenotria genoemd, het land van de wijn. In vrijwel het hele land wordt wijn gemaakt en de jaarlijkse productie is meestal de grootste ter wereld. Door de lange bergrug die door het land loopt zijn er veel gebieden met ideale omstandigheden om druiven te verbouwen. Daarnaast is bodem vaak vulkanisch of kalksteenhoudend met veel kiezelgrond. Samen met een flink portie zon en een gematigd klimaat zijn dit de perfecte omstandigheden voor prachtige kwaliteitswijnen.

Verschillende Italiaanse wijnen

Natuurlijk zijn er in zo’n uitgestrekt land ook veel verschillende omstandigheden. Zo is het klimaat in het noorden relatief koel, terwijl de druiven in het zuiden bijna rijp stoven van de hitte. De diversiteit aan wijnen is daardoor groot. Het land brengt mousserende wijn, witte wijn, rosé, rode wijn en dessertwijn op de markt. Maar ook daarbinnen is er veel diversiteit. Zo bestaan er rode Italiaanse wijnen in een fruitige, soepele en elegante stijl maar ook krachtpatsers die in hun jeugd bijna nog niet te drinken zijn.

Belangrijkste Italiaanse druiven en wijnen

Eeuwenlang heeft Italië bestaan uit onafhankelijke regio’s waarbij elke regio zijn eigen identiteit kende van taal, keuken en wijnbouw. Dit is terug te zien in de vele wijnstijlen die er te vinden zijn in Italië. Daarnaast zijn er meer dan honderden druivenrassen te vinden waarvan sommige alleen lokaal voorkomen. Dit zijn de bekendste: 

Nebbiolo

Een van de meest belangrijke druiven van Italië is de Nebbiolo. De druif is beroemd geworden door de Barolo-wijnen uit Piemonte en heeft delicate aroma’s van kersen, anijs, leer en krachtige tannines. D eze krachtige tannines gaan perfect samen met krachtige gerechten als truffelrisotto, gebraden rood vlees of een goede kaasplank.

Sangiovese

Sangiovese is de meest aangeplante druif van Italië en levert wijnen van wereldformaat zoals Chianti en Brunello. De druif groeit voornamelijk in Toscane en Umbrië en brengt wijnen voort met een donkere kleur en aroma’s van fruit, zwoele kruiden en specerijen. Door de hoge zuurgraad is Sangiovese heerlijk bij gerechten met tomaat, rode peper en zo ongeveer alles wat gegrild is.

Trebbiano

Trebbiano is een van de meest voorkomende witte wijndruiven van Italië. Omdat de druif niet zulke uitgesproken wijnen voortbrengt wordt hij vaak gemengd met andere druivenrassen en gebruikt in de productie van brandewijn en balsamico azijn. Heerlijk bij harde italiaanse kazen, pasta met zeevruchten en gebraden kip.

Italiaanse wijnenItaliaanse wijnen

Wijnbouwgebieden in Italië

Italië is verdeeld in twintig wijnbouwgebieden. Omdat het een uitgestrekt land is vind je door het hele land diverse klimaten en bodems. Zo heeft elk wijnbouwgebied zijn eigen wijnstijl. Sommige zijn beroemd omdat ze in grote hoeveelheden worden gemaakt en overal ter wereld te vinden zijn, andere vanwege hun uitstekende kwaliteit. We lichten drie regio’s uit: 

Veneto

Veneto is het werkpaard van Italië. Hoewel het niet dezelfde bekendheid heeft als Toscane of Piemonte, komt toch zo’n 18% van alle Italiaanse wijn uit Veneto. Dit gevarieerde wijngebied brengt wereldberoemde wijnen voort zoals Amarone della Valpolicella, Lugana, Soave en natuurlijk de sprankelende Prosecco. Kunststeden zijn er ook in overvloed, van Venetië tot Vicenza en van Verona tot Padova, het culturele en architectonische erfgoed van Veneto is verbluffend. Palladiaanse villa’s, middeleeuwse gehuchten en juweeltjes uit de Renaissance maken dit gebied tot een must voor wijnliefhebbers die ook van kunst en architectuur houden.

Piemonte

Piemonte is de thuisbasis van twee van Italië’s beroemdste wijnen: Barolo en Barbaresco. Beide gemaakt van de inheemse Nebbiolodruif. De subregio Lange lijkt haast afkomstig van een ansichtkaart. Denk aan zacht glooiende heuvels bedekt met wijngaarden, onderbroken door kastelen en boerderijen, met de Italiaanse Alpen als achtergrond. Piemonte staat niet alleen bekend om zijn wijnen, maar ook om zijn eten. De regio is bijzonder spectaculair om te bezoeken in de herfst en de winter, vooral tijdens het witte truffelfestival.

Toscane

Chianti, Brunello di Montepulciano, Vino Nobile di Montepulciano en Super Tuscans uit Bolgheri zijn enkele van de beroemdste wijnen ter wereld en komen allemaal uit de prachtige streek Toscane. Deze regio is een schat aan prachtige steden als Florence en Siena, pittoreske kleine plaatsjes als Massa Marittima en Radda, bergdorpjes als San Gimignano en Volterra en overal waar je komt een prachtig landschap. Een mooiere en interessante wijnstreek is er haast niet te vinden als je voor het eerst naar Italië gaat. 



 

Italie wijnkaartItalie wijnkaart

Wijn en spijs

Wijn en Italiaans eten is een perfecte combinatie. Wanneer je aan pasta denkt denk je aan lange, mooi gedekte tafels met veel mensen, gezelligheid, de lekkerste gerechten en mooie wijnen. Maar welke wijn past nou bij welk gerecht? De beste tip voor het zoeken van een goede wijn is om de pasta te vergeten en te focussen op de saus. Over het algemeen is een lichte wijn bij de meeste pasta’s een goede keus. Heb je een gerecht waar veel kaas in zit, dan is een rijke rode wijn een betere combinatie. Zorg in elk geval dat de aroma’s van de wijn de saus niet overtroeven. Dat is misschien makkelijker gezegd. Daarom hebben we de vijf populairste pastagerechten met de beste wijncombinaties voor u op een rijtje gezet. Bekijk al onze wijn-spijs tips bij pasta. 

PastaPasta
Reacties