Een goed gevulde pan met gemarineerde mosselen, in knoflook gebakken garnalen en zelfs een perfect bereide kreeft: de gerechten zijn pas klaar met een mooi glas wijn ernaast! Schaal- en schelpdieren zijn vers natuurlijk het lekkerst. Voor de beste vangst fiets je dus even langs de visboer of viskraam op de markt.
En die perfecte wijn scoor je natuurlijk met korting bij ons. Maar welke wijn past nu het best bij schaal- en schelpdieren? Over het algemeen zit je goed met een stuivend frisse witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, een Spaanse Verdejo, een Duitse Weissburgunder of een Oostenrijkse Riesling. En oesters vragen om een heerlijk mineralige Chablis. Waarom en welke combinaties nog meer hemels zijn, leggen we je hieronder uit.
Prachtige wijnen bij schaal- en schelpdieren
Wijn bij mosselen
Mosselen zijn op tal van manieren te bereiden. En hoe je ze ook op tafel zet, in een grote pan of als borrelhapje, het is altijd genieten met mosselen. Helemaal als je er een glas witte wijn (of in een enkel geval rood) bij schenkt. Een aantal snelle tips:
Welke wijn het beste combineert, is afhankelijk van de manier waarop je ze bereidt. En geen schelpdier dat op zo veel verschillende manieren op tafel kan worden gezet als mosselen. De lekkernij verdient daarom een eigen pagina met de beste wijn-mossel combinaties.
Wijn bij Sint-Jakobsschelpen of coquilles Saint-Jacques
Wie houdt er niet van die lichtzoete, nootachtige smaak van coquilles? Met de juiste wijn, wordt die prachtige smaak nog beter benadrukt. Over het algemeen verdient de delicate coquille een witte wijn met mooie aroma’s en mineraliteit. Maar net als bij de meeste schelpdieren, geldt ook hier dat de wijze van bereiden bepalend is voor de keuze van de wijn.
Coquilles met romige saus
Geserveerd in een romige saus, vragen coquilles Saint-Jacques om een romige wijn. De schelpdieren komen goed tot hun recht met:
- Chardonnay (licht houtgerijpt)
- Chablis
Chevice van coquilles
Dit culinaire hoogstandje, dat u in een handomdraai op tafel zet, verdient een passende wijn. De in een marinade van citrus en limoen op smaak gebrachte coquilles komen het best tot hun recht met een al even frisse wijn. Denk bijvoorbeeld aan:
Rauwe, gebakken of gegrilde coquilles
Voor rauwe of gebakken Sint-Jakobsschelpen geldt hetzelfde wijnadvies. Daar kunnen we een heel uitgebreid betoog over houden, maar het lekkerst is een licht houtgerijpte Chardonnay. Toch zijn er ook andere uitstekende combinaties mogelijk. Een opsomming:
- Chardonnay (licht houtgerijpt)
- Sauvignon Blanc
- Pinot Grigio
- Riesling
Wijn bij slakken
Slakken of escargots behoren tot de schelpdieren en golden al bij de holbewoners als een echte delicatesse. In het Romeinse tijdperk aten de Fransen slakken als dessert en inmiddels staan escargots te boek als een traditioneel Frans gerecht. Welke wijn het best combineert met slakken hangt, net als bij andere schaal- en schelpdieren, af van de wijze waarop ze worden bereid. Over het algemeen geldt dat een witte wijn de beste partner is, voor wie toch liever voor rood gaat, hebben we ook een aantal opties. Hieronder een opsomming van de populairste bereidingswijzen met daarbij de best passende wijn:
Slakken in kippenbouillon
- Chablis
- Pinot Gris (Elzas)
Slakken op Bourgondische wijze (in knoflookboter)
- Chardonnay (houtgerijpt)
- Droge Rosé (Provence)
Slakken in botersaus met citroen
Vervang je de rijke knoflooksmaak in de botersaus door frisse citroen, dan mag de wijn ook frisser van smaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
Slakken in wijn
Minder bekend dan bovenstaande bereidingswijzen, maar zeker zo smakelijk zijn escargots bereid in wijn. Klaargemaakt met een flink glas Pinot Grigio, aangevuld met twee tot drie plakken prosciutto, knoflook, verse peterselie, zachte prei, eidooier, kippenbouillon en walnoten. En de wijn die je daarbij serveert? Dat laat zich raden:
Wijn bij kreeft
Om de vingers bij af te likken, zo lekker is kreeft. En omdat kreeft niet dagelijks op het menu staat, mag er best worden uitgepakt met de wijn. Want de lekkernij verdient een goede witte wijn. De koningscombinatie is kreeft met een houtgerijpte Chardonnay. Ook een elegante Chablis, fris en rond van smaak en stevig van structuur, is een overheerlijke begeleider van kreeft. En ga je op chique, schenk dan een glas Champagne bij kreeft, bij voorkeur een Brut. Kort samengevat:
- Chardonnay (houtgerijpt)
- Chablis
- Champagne Brut
Wijn bij garnalen
Vis moet zwemmen. Dat geldt ook voor garnalen. Die komen over het algemeen het best tot hun recht in een lichte en frisse wijn. Een garnaal, die toch vrij subtiel van smaak is, kan al snel verdrinken in een al te aanwezige witte wijn. En rode wijn is al helemaal een gevaarlijke combinatie. Welke wijn de beste partner is voor garnalen, hangt af van de bereidingswijze. We leggen het je graag uit.
Rauwe of gekookte garnalen
De regel: hoe lichter het eten, hoe lichter de wijn, gaat ook hier op. Rauwe of gekookte garnalen, bijvoorbeeld verwerkt in een frisse salade of een amuse van Hollandse garnalen, laten zich van hun mooiste kant zien bij een al even frisse en lichte witte wijn:
Gamba’s
Gebakken gamba’s, gepeld of met het jasje nog aan, ruilen de zilte smaak in voor een heerlijk romige smaak. Helemaal als ze in knoflookolie zijn gebakken. Omdat de smaak voller wordt, mag de wijn ook ronder. De beste combinatie is:
- Chardonnay (houtgerijpt)
Voorzie je de gamba’s van flink wat kruiden, kies dan ook voor een kruidiger witte wijn:
Wijn bij krab
In boter gegrilde krab
- Chardonnay (Bourgogne)
Krab bereid met pittige kruiden
- Gewürztraminer (Elzas)
Gestoomde krab
- Pinot Gris
- Chenin Blanc