
Welke wijn bij zalm? Goede vraag. Want zalm moet zwemmen, maar waarin? Die vraag is bij deze veelzijdige vis niet zomaar te beantwoorden. De zachte en vette vis met zijn uitgesproken ronde smaak is namelijk op tal van manieren te bereiden. In de oven, gerookt, gepocheerd, op de barbecue, gebakken en zelfs rauw in sushi. Al die verschillende bereidingswijzen hebben natuurlijk effect op de smaak. Welke wijn daar het best bij past, leggen we hieronder uit.
In het algemeen geldt dat bij de vette vis met z’n stevige structuur een wijn past met dezelfde eigenschappen: stevig wit met een botertje of een vetje. Een volle Chardonnay uit Bourgogne is dan ook een goede keuze, net als een stevige Sauvignon Blanc. Door de stevige structuur van zalm kan een rode wijn zoals een Pinot Noir ook prima. Spannend wordt het met een Rosé. Maar, zoals gezegd: de manier waarop u de zalm bereid is bepalend voor de wijn.
Prachtige wijnen bij zalm
Wijn bij rauwe zalm
Zo lekker, die mooie structuur en die pure en ronde smaak van rauwe zalm. In gerechten als zalmtartaar, zalmcarpaccio, sashimi en sushi van zalm is de heerlijk ziltige smaak van zalm goed aanwezig. Een frisse witte wijn met een rond karakter is verfijnd genoeg om niet over die mooie zalmsmaak te denderen. Zelfs niet als die wijn een bubbeltje heeft. Onze adviezen:
Wijn bij gerookte zalm
Prachtig en intens van smaak, heerlijk bij de brunch of de lunch en als diner. Geserveerd op toast met ei of roomkaas met kappertjes of als hoofdgerecht met een schijfje citroen. Voor welke variant u ook gaat, het is de kunst om een wijn te serveren die voldoende zuren én smaak heeft. Mag die lunch extra feestelijk? Open dan een fles mousserende wijn. Beter wordt het niet!
Bij de brunch en de lunch
Roerei met zalm of toch liever met roomkaas en kappertjes? Dit zijn dé smaakmakers bij gerookte zalm:
Bij het diner
Gerookte zalm, warm geserveerd, kan veel hebben. Een frisse en lichte witte wijn werkt als het citroentje op de gerookte zalm. Klinkt dit als muziek in uw oren? Ga dan voor een wijn met citrustonen als:
Vis op zich
Geniet u juist van de stevige smaak van vis? Dan is een stevige witte wijn, rond en boterig van smaak en houtgerijpt, de beste keuze:
- Champagne
- Chardonnay (houtgerijpt)
- Sancerre
Wijn bij gebakken en gegrilde zalm
Als de zalm heeft gezwommen in het laagje boter waarin het is gebakken, dan kan er daarna worden gezwommen in een heerlijk volle witte wijn. Door zalm te bakken of te grillen, wordt de vettige structuur van de vis versterkt en krijgt de zalm een nog intensere smaak. Een wijn met kracht en frisheid is dan ook ons advies. Zeker als de zalm wordt geserveerd met een romige saus.
- Chardonnay (houtgerijpt bij gegrilde zalm, niet-houtgerijpt bij gebakken zalm)
- Chablis
- Sauvignon Blanc
- Vermentino
- Pouilly Fumé
Liever een rode wijn? Onderstaande wijn zorgt voor een spannende en smakelijke combinatie:
Wijn bij zalm uit de oven
Onze favoriet: zalm uit de oven. Besprenkeld met alleen wat olie blijft de pure zalmsmaak mooi behouden. Daar hoort een wijn bij die voldoende kracht heeft om naast de intense smaak van de vis overeind te blijven. De volgende wijn kan die taak zeker aan:
- Chardonnay (houtgerijpt)