Wijn proeven in vier stappen

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: Marleen
op 28-05-2021
Share
wijn proeven
wijn proeven

Wijn proeven: er wordt vaak erg moeilijk over gedaan, toch is het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Je vindt een wijn lekker of niet, zo simpel is het. Oké, zo simpel misschien ook niet, maar dat is wel waar het op neerkomt. Wij leggen je graag wat meer uit over het proeven van wijn en hoe je, soms nog voordat je de wijn hebt gedronken, ontdekt wat er precies in je glas zit!

Stap 1: kijken

Voordat je een slok neemt, kijk je eerst naar de kleur van de wijn. Dit zegt veel over wat er in het glas zit. Om de kleur te bepalen, hou je het glas tegen een witte achtergrond. Bekijk het wijnoppervlak en de rand van de wijn. Jonge rode wijn is meestal paars van kleur, een jonge witte wijn groenig. Rode wijn is op zijn best wanneer hij rood of robijnrood van kleur is, witte wijn wanneer deze citroengeel, goudgeel of strogeel is. Een rode wijn op leeftijd krijgt een wat bruinrode kleur, een witte wijn wordt steeds geler naarmate de tijd verstrijkt. 

 

Wijn proevenWijn proeven

Stap 2: ruiken

Nu je de kleur hebt vastgesteld, kun je de geur van de wijn bepalen. Ruik even aan de wijn en wals deze vervolgens door het glas bij de voet vast te houden en rustig cirkels te draaien. Hierdoor komt er extra lucht bij de wijn en worden aroma's duidelijker waarneembaar en intenser. De geur geeft een eerste indruk over de complexiteit of eenvoud van de wijn. Je kunt met je neus in het glas ruiken of net aan de rand van het glas, wat voor jou het beste werkt. 

 

Wijn proevenWijn proeven

Stap 3: proeven

Nu is het tijd voor het leukste gedeelte: de wijn proeven. Neem een kleine slok en laat deze door de hele mond gaan. Je proeft nu of de wijn zoet, zuur of bitter is en of het een lichte of een volle wijn is. 

Naast de smaak van een wijn kunnen we met de mond nog andere elementen waarnemen. Veel tannine in een rode wijn zorgt ervoor dat je tong en vaak ook het tandvlees strak en droog aanvoelen. Net alsof je op het pitje van een druif bijt. Koolzuur geeft een prikkelend gevoel en veel alcohol geeft een 'warm' gevoel in de mond. Slik de wijn door of spuug de wijn uit in een spuugbak. 

WijnproevenWijnproeven

Stap 4: de afdronk

Met de afdronk bedoelen we de nasmaak van een wijn. Hoe langer je de wijn nog proeft, des te langer de afdronk en vaak ook des te beter de kwaliteit van de wijn. Tijdens de afdronk is het een goed moment om na te gaan of de wijn in balans is. Met balans bedoelen we dat de verschillende elementen, zoals de fruitigheid, zuren, tannines en de alcohol goed versmolten zijn en de wijn dus aangenaam smaakt. 

Wijn proevenWijn proeven

Jouw eigen wijnproeverij organiseren? Neem dan eens een kijkje bij onze blog over hoe je je eigen wijnproeverij organiseert en download ons handige proefformulier. 

De meest populaire proefpakketten

Reacties