Wijn bij tonijn. Het rijmt niet alleen, het is nog lekker ook. Tenminste, als je voor de juiste wijn gaat. Want de mooie vlezige vis is op tal van manieren te bereiden. Als sashimi bijvoorbeeld, de beroemde rauwe variant uit de traditionele Japanse keuken. Ook heerlijk: verwerkt in een salade Niçoise of tonijn van de grill.
Bij de veelzijdige vis passen veel wijnen. In het wit natuurlijk, maar ook een rode wijn gaat heel goed samen bij de vaste en stevige structuur van tonijn. Drink je liever rosé? Ook dat is een prima begeleider van tonijn. Over het algemeen geldt: hoe rauwer de tonijn, hoe lichter de wijn. En: hoe steviger de tonijn, hoe steviger de wijn. Met andere woorden: het recept dat je gebruikt voor tonijn bepaalt de keuze voor de wijn. Wij adviseren je daar graag bij!
Prachtige wijnen bij tonijn
Wijn bij rauwe tonijn
Zo simpel en toch zo eenvoudig: sashimi, in dunne plakken gesneden tonijn. Op z’n Japans vraagt dit om een glas sake. Wie de rijstwijn liever inruilt voor wijn gemaakt van druiven, komt ook volop aan zijn trekken. Want sashimi combineert fantastisch met droge witte wijnen. En dat geldt ook voor andere heerlijke recepten met rauwe tonijn, zoals tonijntartaar en tonijncarpaccio.
Rauwe tonijn met frisse toevoeging
Voeg je wat limoen of frisse koriader toe aan de rauwe tonijn? Dan zijn dit de mooiste wijnpartners:
Mag het wat gewaagder? Ga dan voor een jonge en gekoelde rode wijn als Beaujolais.
Rauwe tonijn met wasabi
Nog zo’n lekkere smaakmaker: wasabi. Maar wees, als je optimaal van de wijn wilt genieten, voorzichtig met het sausje. De scherpe specerij uit Japan kan de smaakpappillen flink verdoven. Een verkwikkende wijn past dan het best:
Wijn bij gebakken of gegrilde tonijn
Als tonijn wordt gebakken of gegrild, wordt de structuur van de vis vaster en steviger. En hoe steviger de tonijn, hoe flinker de wijn. Licht gegrild of kort gebakken, sluit een niet al te zware rode wijn prima aan, zoals een soepele Merlot uit Bourgogne. Komt de tonijnsteak, eventueel goed gekruid, van de barbecue, trek dan een wat steviger rode wijn open. Liever wit? Met een houtgerijpte Chardonnay zit je altijd goed. Kortom, van soepel naar stevig:
- Merlot (Bourgogne)
- Rosé (intense Spaanse)
- Chardonnay (houtgerijpt)
- Pinot Noir
- Syrah
- Barbera
Wijn bij tonijnsalade
Salade Niçoise, de smaakvolle Franse klassieker met sla, tonijn en ei, stelt geen hoge eisen aan de wijn. Toch is het gerecht wat eenkennig. Salade Niçoise komt namelijk het best tot z’n recht bij een wijn, wit of rosé, uit Frankrijk:
- Sauvignon Blanc
- Rosé (uit Provence of Aix-en-Provence)