Wijn bij stamppot

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

op 05-10-2021
Share
Blog stampot 800xBlog stampot 800x

Als je het hebt over Hollandse pot, dan heb je het natuurlijk over stamppot. Want wat paella is voor de Spaanse keuken en pasta’s voor de Italiaanse keuken, zijn stamppotten voor de Nederlandse keuken. Boerenkool met worst, zuurkool met spekjes of andijvie met een gehaktbal. Heerlijk! Helemaal met een bijpassende wijn. Prakken maar!

Maar wie is die ideale tafelheer bij Hollandse kost? Geloof het of niet: de ideale boerenkoolwijn bestaat, net als de ultieme zuurkoolwijn.  Die eerste vraagt, als de eerste nachtvorst wat extra smaak aan de boerenkool heeft gegeven, om krachtig rood. En zuurkool? Die schreeuwt praktisch om een wijn die al net zo lekker zuur is. Je leest het: de ingrediënten bepalen de wijn. We leggen het je graag uit.

Heerlijke wijnen bij stamppot

Wijn bij stamppot boerenkool

Het is bijna een Pavlov-reactie: de eerste nachtvorst is geweest en bij menig smulpaap loopt het water in de mond. Logisch, want boerenkool smaakt op z’n best als het gevroren heeft. Als het vriest zet het zetmeel in de groente zich namelijk om in suiker, die eerste nachtvorst is dus hét teken voor de boer om de boerenkool van het land te halen. En die zet je natuurlijk als stamppot op tafel, met daar bovenop een dampende rookworst. Echte Hollandse boerenkost, stevig en heerlijk. Dat vraagt om een stevige wijn, die de vette worst én de aardse boerenkool aankan. Zo een met voldoende tannines en een peperig karakter. Een Syrah, solo én in een blend, uit het Rhônegebied bijvoorbeeld of een Malbec uit Argentinië. Heerlijk. Liever wit? Geen probleem, als-ie het geweld van de boerenkost maar aankan. Met een houtgelagerde Chardonnay moet dat lukken.

 

  1. Goedendag wijnliefhebber
    Picadora Chardonnay
    • Smaakprofiel
      Licht
    • Druivenras
      Chardonnay
    • Land & Regio
      Chili, Central Valley
    Normale prijs 10,98 Speciale prijs 5,49
    Je bespaart
    Op voorraad. Op werkdagen voor 09:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij stamppot zuurkool

Geloof het of niet: zuurkool komt van oorsprong uit China, waar de Tartaren – een Mongools nomadenvolk – de kool heeft ontdekt. Ze sneden de kool fijn zodat het beter in de zadeltassen paste en namen het mee op verre reizen. Na een paar weken broeien in de zadeltas bleek de kool een heerlijk zure smaak te hebben ontwikkeld. In Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk lusten ze er wel pap van. En wij hier ook! Het liefst met een glas wijn ernaast. Welke? Dat kan er volgens de Fransen maar één zijn: een Riesling uit de Elzas en anders niets! Daar zijn wij het helemaal mee eens, al is ook een Riesling uit Niederösterreich of zelfs friszure Pinot Grigio niet te versmaden bij zuurkool. Serveer je de zuurkool met een fraai stukje wild? Verwen de smaakpapillen dan met een rode Pinot Noir.

 

  1. Goedendag wijnliefhebber
    Riesling Grand Cru Ollwiller Vieil Anna -Laure Litz
    • Smaakprofiel
      Stevig
    • Druivenras
      Riesling
    • Land & Regio
      Frankrijk, Elzas
    21,98
    Op voorraad. Op werkdagen voor 09:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij stamppot andijvie

Stel je voor: een dampend bord vol stamppot andijvie, het kuiltje gevuld met de jus waarin de sappige gehaktballen zo fraai bruin zijn gebakken. Eet je jouw stamppot rauwe andijvie het liefst op die manier en durf je te experimenteren? Ga dan eens voor een krachtige Carménère, zeker als je jouw gehaktballen flink hebt gekruid. Iets minder gewaagd en ook hemels: een rode Gamay of Pinot Noir. Ook wit gaat fantastisch samen met allrounder andijvie, helemaal als je die serveert met gebakken spekjes. Neem bijvoorbeeld de Roero Arneis, die met zijn typische bittertje perfect aansluit bij het bittertje in de andijvie. En dan weet deze witte parel uit Piemonte ook nog eens raad met het vet uit de spekjes. Dat wordt smullen!

 

  1. Goedendag wijnliefhebber
    Château Soussans Margaux
    • Smaakprofiel
      Rond
    • Druivenras
      Merlot, Cabernet Sauvignon, Carménère
    • Land & Regio
      Frankrijk, Bordeaux
    43,98
    Op voorraad. Op werkdagen voor 09:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij hutspot

Nog zo’n lekker Hollands wintermaaltje: hutspot of ook wel wortelstamppot. Een lekker kruimig bintje met zoete winterpeen en pittige ui. Zet daar een wijn tegenover die het ook allebei heeft, een geurige, charismatische witte met opgewekte zuren als een Verdejo of een Grüner Veltliner bijvoorbeeld. Een niet-houtgerijpte Chardonnay is ook altijd goed! En ligt er klapstuk te sudderen in de pan? Ook dan vormen de witte wijnen een match made in heaven. Iets gewaagder en zeker zo lekker, helemaal als er een gure wind om het huis waait: een krachtige rode kanjer met een zwoele inborst. Wat te denken van een warmbloedige Tempranillo of een zwoele Barbara? Vingerlikkend lekker!

 

  1. Goedendag wijnliefhebber
    San Tanaro Barbera d'Asti Superiore
    • Smaakprofiel
      Fris
    • Druivenras
      Barbera
    • Land & Regio
      Italië, Piemonte
    14,98
    Op voorraad. Op werkdagen voor 09:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij pannenkoeken

Ja, tussen de stamppotten is die pannenkoek een vreemde eend in de bijt. Maar als het over oer-Hollandse kost gaat, mag deze lekkernij niet ontbreken. Welke wijn het feestmaal afmaakt, is afhankelijk van hoe je de pannenkoek serveert: zoet of hartig. Al is er één wijn die van alle markten thuis is: cava, de ideale Spaanse tafelheer.

Zoete pannenkoeken

Wordt de pannenkoek rijkelijk bestrooid met poedersuiker, overgoten door stroop of belegd met chocolade? Dat vraagt om een klassiek glas sherry of een rijke Vintage Port, met fijne zoete en zwoele fruitsmaken. Hemels!

Hartige pannenkoeken

De klassieker onder de pannenkoeken, zo lekker: met kaas en spek. Bij die volle smaken past een volle witte wijn. Zo één die geen enkele moeite heeft met de uitgesproken smaak en het vetje in de kaas en het spek. Ontkurk daarom een lekker mollige, houtgelagerde Chardonnay. Liever rood? Geen probleem. Ons advies? Laat de zware jongens dan staan en ga voor een lekker fruitige tegenhanger zoals een Merlot of Beaujolais. Geniet smakelijk!

 

  1. Goedendag wijnliefhebber
    Casa Safra Cava Brut Rosado
    • Smaakprofiel
      Stevig
    • Druivenras
      Garnacha, Trepat, Xarel-lo
    • Land & Regio
      Spanje, Catalunya
    17,98
    Op voorraad. Op werkdagen voor 09:00 uur besteld, morgen in huis
Reacties