

Vlees gemarineerd in rode wijn, om je vingers bij af te likken zo lekker. En wat te denken van een mooi stukje vlees van de grill met een smeuïg sausje? Heerlijk! Maar marinades en sauzen hebben een grote invloed op de smaak van het vlees. Zo geven marinades met citroensap een frisse smaak aan het vlees, die nog eens extra wordt benadrukt met een stuivend frisse wijn. Maar dat frisse wijntje valt in het niet bij vlees dat flink is gekruid of een rooksmaak heeft gekregen. Daar past een kruidige rode wijn dan weer het best bij.
Ook vlees dat wordt geserveerd met barbecuesaus laat zich perfect combineren met een kruidige rode wijn. En ga je voor een lekker romige knoflooksaus? Juist: dan schenkt je een romige witte wijn. Zie, zo heel ingewikkeld is het niet. En al helemaal niet met onze wijnadviezen.
Wijn bij marinades
Peperige marinades en marinades met rooksmaak
- Kruidige Syrah
Marinade op oliebasis, met citroensap en verse kruiden
- Grüner Veltliner
- Sauvignon Blanc
Aziatische marinades
- Pinot Gris
- Riesling
- Rosé (Provence)
- Gewürztraminer
- Pinot Noir
Marinade met rode wijn
Weet je dat de zuren in rode wijn het vlees zacht maken? Bovendien houdt vlees gemarineerd in wijn het vocht vast tijdens de bereiding en blijft daarom heerlijk mals. Gebruik geen metalen schaal als je vlees marineert in rode wijn, maar pak een schaal van porselein of glas. De wijn die je vervolgens schenkt bij dat heerlijke malse vlees is natuurlijk de wijn die je ook voor de marinade hebt gebruikt:
- Merlot
- Cabernet Sauvignon
- Blend Cabernet Sauvignon – Syrah
Wijn bij sauzen
Knoflooksaus
Chilisaus
Barbecuesaus
- Chardonnay (houtgerijpt)
- Viognier
- Pinot Grigio
- Grüner Veltliner
- Riesling
- Syrah
Satésaus
Cocktailsaus
- Syrah
- Gewürztraminer
- Rosé
- Grüner Veltliner
- Sauvignon Blanc
Enkele tips:
Tot slot enkele algemene adviezen om lang en uitgebreid te kunnen genieten van die gezellige barbecue.
Schenk de wijn niet te warm. In dat geval kan de smaak van de alcohol gaan overheersen en dat is zonde! Leg die witte wijn en rosé dus op tijd in de koelkast en zet een wijnkoeler of, ook gezellig, een bak met ijswater op tafel. Daar mag die fles rode wijn ook best even in. Want ook rode wijnen mogen licht gekoeld, tussen 16 en 18 graden, worden geschonken.
Serveer wijnen met een niet al te hoog alcoholpercentage. Tenzij je het leuk vindt dat je gasten na een paar glazen op tafel dansen. Liever iedereen met beide benen op de grond houden en toch lekker kunnen doordrinken terwijl de zon aan de hemel staat? Kies dan voor een wijn met een alcoholpercentage dat niet boven 13,5 procent uitkomt.
Wijn hoeft niet duur te zijn. Een euro of twintig voor een fles? Nergens voor nodig. Bovendien, als het gezellig is wil je gewoon nog een fles openen. En nog één… Daarom heeft Wijnvoordeel alle aanbiedingen voor je op een rijtje gezet.