Wijn bij de BBQ

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: Marleen
op 13-06-2022
Share

Vergeet het bier, bij barbecueën hoort een lekkere wijn. Maar wat is nou de beste wijn om van die bbq-avond een bijzondere avond te maken? Dat ligt eraan wat er gaart op de grill, of het vlees au naturel op het rooster gaat of dat het uren op smaak is gekomen in marinade en welke sauzen er op tafel staan.

De basis is eenvoudig: witte wijn bij vis, wit vlees bij gevogelte en rode wijn of rosé bij rood vlees, wild, varken en langzaam gegaarde gerechten uit de Green Egg of Black Bastard. Hieronder een handig overzicht van welke wijn het best past bij welke bbq-gerechten en tot slot een paar tips om de barbecue nog gezelliger te maken.

Prachtige wijnen voor bij de BBQ

Wijn bij rundvlees van de barbecue

Rood vlees siddert van plezier op de barbecue als het weet dat het wordt gecombineerd met een smaakvolle en krachtige rode wijn. Zo een die hoog in de zuren zit, met krachtige tannines. Want u wilt niet dat de wijn wegvalt tegen het vlees. Balans is hier het toverwoord en de wijnen die het mooist in balans zijn bij rundvlees van de barbecue zijn:

  1. Casa Safra Gran Reserva Black Label
    • Smaakprofiel
      Vol & Krachtig
    • Druivenras
      Tempranillo, Garnacha, Mazuelo
    • Land & Regio
      Spanje, Catalunya
    11,49
    Op voorraad. Op werkdagen voor 08:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij varkensvlees van de barbecue

Wijn bij spareribs

Spareribs van de barbecue, om je vingers bij af te likken. Vergeet ook die oude vertrouwde gast op de grill niet: de speklap. En wat te denken van die andere klassieker op de bbq, de varkenskarbonade. Deze vette vleessoorten laten zich perfect combineren met een krachtige Rosé, soepele rode wijnen en – waarom ook niet – een fles fijne bubbels:

Wijn bij pulled pork

Ben je de fijnproever die zijn varkensschouder of procureur acht uur laat garen op de barbecue? Dit culinaire hoogstandje en jouw geduld kunnen het best worden beloond met een pracht van een wijn. Zo een die de krachtige smaak van de saus aankan en waarvan de tannines je mond in stelling brengen voor die volgende hap:

  1. Casa Safra Garnacha-Tempranillo Rosado
    • Smaakprofiel
      Intens & Fruitig
    • Druivenras
      Tempranillo, Garnacha
    • Land & Regio
      Spanje
    Normale prijs 10,99 Speciale prijs 5,99
    Je bespaart
    Op voorraad. Op werkdagen voor 08:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij hamburgers, worstjes en speklappen van de barbecue

Als de keuze reuze is, ga dan voor een ongecompliceerde wijn die past bij een scala aan smaken. Laat zware wijnen staan, evenals een wijn met veel zuren. Pak de allemansvriend bij uitstek: een Rosé uit de Provence. Ook een Pinot Noir, bij voorkeur licht gekoeld, kan de vleesschaal van de slager of uit de supermarkt prima aan. Dat wordt genieten dus met de volgende wijnen:

  1. Finca Santa Bella Malbec
    • Smaakprofiel
      Soepel & Rond
    • Druivenras
      Malbec
    • Land & Regio
      Argentinië, Mendoza Valley
    Normale prijs 12,99 Speciale prijs 5,99
    Je bespaart
    Op voorraad. Op werkdagen voor 08:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij kip van de barbecue

Bij kip, het meest veelzijdige stukje vlees, past een scala aan wijnen. Leg je ‘m op de grill, dan is een kip een stuk eenkenniger. Al komen de liefhebbers van rode en van witte wijnen allebei aan hun trekken. Welke wijn het best past, is afhankelijk van de bereidingswijze. En voor welke wijn je ook kiest, zorg dat-ie goed is gekoeld:

Gekruid en gemarineerd

  1. Jeffrey's Bay Sauvignon Blanc
    • Smaakprofiel
      Levendig & Fris
    • Druivenras
      Sauvignon Blanc
    • Land & Regio
      Nieuw-Zeeland, Marlborough
    Normale prijs 16,99 Speciale prijs 8,99
    Je bespaart
    Op voorraad. Op werkdagen voor 08:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij vis van de barbecue

Van forel tot tonijn en van zalm tot garnalen: het kan allemaal op de grill. Ingesmeerd met olie of als pakketje, eventueel met groenten en kruiden, in aluminiumfolie; vis op de barbecue is altijd een succesnummer. De juiste wijn maakt het feest compleet. Maar zo veel vissoorten, zo veel wijncombinaties. Daarbij geldt de vuistregel: hoe vetter de vis en hoe uitgesprokener van smaak, hoe krachtiger de wijn.

Witvis en schaal- en schelpdieren

Zalm

Wijntips bij sauzen en marinades

Heeft dat mooie stuk vlees de hele nacht in de marinade gestaan of staat de tafel vol barbecuesauzen? Dat doet natuurlijk wat met de smaak. Je kunt de wijn daarop aanpassen, want ook hier gaat het om een goede balans tussen het gerecht en de wijn. Wij hebben beste wijn-spijscombinatie voor gemarineerd vlees en vleessauzen voor je op een rij gezet.

Onze tips voor de perfecte BBQ

Tot slot enkele algemene adviezen om lang en uitgebreid te kunnen genieten van die gezellige barbecue.

Schenk de wijn niet te warm

In dat geval kan de smaak van de alcohol overheersen en dat is zonde! Leg die witte wijn en rosé dus op tijd in de koelkast en zet een wijnkoeler of, ook gezellig, een bak met ijswater op tafel. Daar mag die fles rode wijn ook best even in. Want ook rode wijnen mogen licht gekoeld, tussen 16 en 18 graden, worden geschonken.

Serveer wijnen met een niet al te hoog alcoholpercentage. 

Tenzij je het leuk vindt dat je gasten na een paar glazen op tafel dansen. Liever iedereen met beide benen op de grond houden en toch lekker kunnen doordrinken terwijl de zon aan de hemel staat? Kies dan voor een wijn met een alcoholpercentage onder de 13,5 procent.

BbqBbq

Op zoek naar meer inspiratie?

Reacties