Wat is zoete witte wijn?

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: Marleen
op 30-06-2017
Share
zoete witte wijn
zoete witte wijn

De meeste mensen weten wel dat wijn wordt gemaakt van het sap van druiven. Maar veel mensen weten niet hoe het kan dat de ene wijn droog van smaak is en de ander juist erg zoet. Wij leggen je graag uti hoe een zoete witte wijn wordt gemaakt. 

Hoe krijg je zoete witte wijn?

Bij alle witte wijnen is het zo dat de druiven worden geperst tot sap dat vervolgens een gisting ondergaat. Het gisten van dew ijn gebeurt in dichte vaten of stale tanks om contact met zuurstof te voorkomen. Zo kan de wijn niet gaan oxideren en behoudt hij zijn witte kleur. 

Voor het krijgen van zoete witte wijn zijn er drie manieren. De eerste is wanneer de gisting van nature stopt. Dit gebeurt wanneer de druiven bijvoorbeeld laat zijn geoogst en vol zitten met suikers. Het kan dan gebeuren dat de gisting er zelf mee stopt voordat alle suikers omgezet zijn in alcohol. Dit gebeurt wanneer het alcoholpercentage een hoogte van vijftien tot zestien procent heeft bereikt. 

Een andere manier is als de gisting stopt vanwege een te lage temperatuur in de wijnkelder. De restsuikers blijven dan ook over en geven de wijn zo zijn zoetheid. Tot slot kan het gistingsproces ook worden stopgezet door de wijnboer. De gistcellen worden dan uit de wijn gefilterd. Dit geeft doorgaans een zoete witte wijn met een relatief laag alcoholpercentage. 

Suikers in zoete witte wijn

Doordat zoete witte wijnen veel suikers bevatten, worden ze vaak aangeduid als dessertwijn. Dit hoeft echter lang niet altijd het geval te zijn. Door de zoetheid in de wijn worden de scherpe zuren gemaskeerd. Zoete witte wijn is daarom vaak toegankelijker om te drinken.

Naast dat de suikers de wijn toegankelijker maken dienen ze ook als conserveringsmiddel. In sommige gevallen zorgt dit ervoor dat de wijn goed kan ouderen. Bij zoete witte wijnen van heel goede kwaliteit kan dit soms zelfs oplopen tot meer dan honderd jaar. Als de wijn lang bewaard wordt heeft dit effect op de kleur en de smaak van de wijn. De kleur wordt steeds donkerder en de smaak krijgt notige, karamelachtige tonen. 

Het imago van zoete witte wijn

Zoete witte wijn wordt vaak geassocieerd met onervaren wijndrinkers, een imago wat niet heel positief is. Dit zou kunnen komen doordat een zoete smaak vaak in verband wordt gebracht met frisdranken en laat deze nou geen heel complexe smaak hebben. Ook zijn eenvoudige zoete wijnen vaak erg goedkoop en worden ze bijvoorbeeld aangeboden in literpakken. Toch is het negatieve imago van zoete witte wijn niet altijd terecht. Er bestaan ook prachtige, rijke zoete witte wijnen met een geweldige complexiteit.

Drinktips

Serveertemperatuur

Zoete witte wijn smaakt meestal het lekkerst wanneer deze is gekoeld tussen de zes en tien graden.

Het glas

Het glas waar je witte wijn uit drinkt is doorgaans kleiner dan die voor rode wijn terwijl dat eigenlijk helemaal niet terecht is. Wanneer je witte wijn in een ruimer glas schenkt, kun je de wijn beter walsen. Zo komt de geur veel beter vrij. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Port. Deze wordt vaak in een erg klein glas geschonken. Schenk 'm maar eens in een normaal wijnglas. Meer beleving met diezelfde Port! 

Wijn en spijs

Zoete wijn kan bij heel veel verschillende gerechten worden gedronken. Kaas, verschillende desserts, aardbei, noten, chocolade. Wat opvalt is dat zoete witte wijn eigenlijk vaker past dan vaak wordt gedacht. Op onze site geven we per wijn aan waar deze het beste bij geschonken kan worden. 

Onze wijnen

Benieuwd geworden naar zoete witte wijn? Probeer dan eens een van onze zoete witte wijnen!

Reacties