Bij sommige wijnen op onze website staat dat deze voor openen gedecanteerd moeten worden. Misschien zul je je afvragen waarom dit bij sommige wijnen wel staat en bij andere niet. Wij leggen je uit wat decanteren precies is en wat het voor effect heeft op de wijn.
Wanneer moet je een wijn decanteren?
Decanteren is een techniek waarbij wijn vanuit de fles wordt overgegoten in een karaf om deze optimaal tot zijn recht te laten komen. Voor sommige wijnen op onze website raden we decanteren aan, terwijl het voor andere niet nodig is. Hier lees je waarom dat zo is en hoe je wijnen op de juiste manier decanteert en karaffeert.
Wat is decanteren?
Decanteren is het proces van het overschenken van wijn in een karaf, vooral bij oudere rode wijnen. Dit helpt om droesem, of bezinksel, dat zich tijdens de rijping vormt, van de wijn te scheiden. Dit bezinksel, dat van nature ontstaat in veel kwaliteitswijnen, beïnvloedt de helderheid en kan een bittere smaak geven. Door de wijn te decanteren, worden deze deeltjes achtergelaten in de fles, wat een schonere en aangenamere wijnervaring oplevert.
Hoe decanteer je wijn?
Om de droesem goed te scheiden, is het handig om de wijnfles een dag van tevoren rechtop te zetten zodat het bezinksel naar de bodem kan zakken. Bij het openen van de fles moet je deze voorzichtig uitschenken in een karaf, zonder de fles te veel te bewegen. Let erop dat je stopt met schenken zodra het bezinksel bij de flessenhals komt. Zorg voor voldoende licht tijdens het schenken zodat je kunt zien wanneer het bezinksel in zicht komt.
Karaferen: jonge wijnen lucht geven
Naast decanteren wordt karaferen vaak toegepast bij jonge rode wijnen die nog wat "gesloten" smaken. Het verschil is dat karaferen zich richt op het blootstellen van de wijn aan lucht om de smaken te openen. Dit simuleert in zekere mate de effecten van veroudering. Jonge wijnen met veel tannines kunnen stroef overkomen, en door ze te karaferen, kunnen de aroma's en smaak vrijer tot uiting komen.
Hoe karafeer je wijn?
In tegenstelling tot decanteren, hoeft karaferen niet voorzichtig. Het doel is juist om veel zuurstof bij de wijn te brengen. Schenk de wijn stevig in een karaf en laat hem ongeveer een uur staan. Hierdoor kan de wijn “ademen” en zijn smaken ontwikkelen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een karaf met een brede buik, zodat de wijn maximaal contact heeft met de lucht.
Welke wijnen decanteren of karaferen?
- Jonge rode wijnen: Deze hebben baat bij karaferen om de soms scherpe tannines te verzachten en de smaken meer in balans te brengen.
- Oudere rode wijnen: Deze kunnen na een lange flesrijping een beetje lucht gebruiken om hun aroma’s tot leven te brengen. Let wel, hele oude wijnen kunnen kwetsbaar zijn; kort karaferen is vaak voldoende.
- Witte wijnen: Witte wijnen worden zelden gekarafeerd, tenzij het om complexe, oudere wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Bourgogne gaat. Deze wijnen kunnen, net als rode, baat hebben bij wat lucht.
Wijn karaferen in een glas
Een alternatief voor karaferen is het walsen van de wijn in een groot glas. Dit zorgt voor extra zuurstof en helpt om de aroma’s beter tot hun recht te laten komen. Het openen van een fles enkele uren voor het drinken heeft weinig effect, omdat het contactoppervlak met lucht in de hals beperkt is.
Conclusie
Of je nu decanteert om bezinksel te verwijderen of karaffeert om een wijn meer geur en smaak te geven, het resultaat is een verbeterde wijnbeleving. Met deze technieken kun je het beste uit je wijn halen en optimaal genieten van elke slok.