Pasen het moment om flink uit te pakken met jouw beste kookkunsten. De mooiste recepten worden uit de kast gehaald, er wordt in kookboeken gebladerd en flink gesurft op het internet. Een heerlijke paasbrunch en 's avonds natuurlijk genieten van de lekkerste wijnen met heerlijke gerechten. Ga jij voor iets verrassends of tover je een klassieker op tafel? Want die zijn er. Denk aan lamsvlees, zalm, een smeuïg beenhammetje en asperges natuurlijk! Waar je ook voor kiest: weet dat jouw paasdiner nog beter tot zijn recht komt met de juiste wijn. En dat wil je toch, na uren zwoegen in de keuken?!
Asperges: het witte goud
Laten we beginnen met die echte paasklassieker: asperges. In het groen zijn ze het hele jaar verkrijgbaar, maar wij hebben het natuurlijk over het witte goud, vers uit eigen bodem. Heerlijk als voorgerecht, met plakjes serranoham of zalm, of als hoofdgerecht met een moot zalm of klassiek bereid met beenham, eieren en boter. Onweerstaanbaar lekker met een pinot grigio uit Italië of een verdejo. In ons blog asperges en wijn vind je nog meer waanzinnig lekkere wijn-aspergecombinaties.
Uitpakken bij het voorgerecht
De eerste klap is een daalder waard. Pak maar uit dus met dat voorgerecht! En nee, daar hoef je geen uren voor in de keuken te staan. Je gasten verrassen kan ook door je voorgerecht mooi te presenteren. In een glas, op een gebogen lepel of op je mooiste servies bijvoorbeeld. Want wat te denken van aspergemousse in een glas met daarnaast een glas frisse grüner veltliner of een mousserende cava? Waarom niet? Ook lekker en perfect voor het voorjaar: een lichte salade. Een aspergesalade of salade Niçoise bijvoorbeeld, allebei heerlijk met een sauvignon blanc in het glas. Nog zo’n klassieker: carpaccio, uitgestald op een bord of verpakt als rolletje. Fantastisch in combinatie met een lichte wijn. Dat kan wit, rosé maar ook rood zijn. Denk aan pinot grigio of sauvignon blanc, een rosé uit de Provence of een fruitige Valpolicella.
Quiche als hoofdgerecht
We zeiden het al, het paasdiner is dé perfecte gelegenheid om asperges te serveren. Welke wijn je daarbij schenkt, is afhankelijk van de manier waarop je de asperges bereidt. De mooiste combinaties doen we hier uit de doeken. Nog zo’n typisch paasgerecht: quiche. Quiche Lorraine bijvoorbeeld met spekjes en ui, hartige taart met – daar zijn ze weer – asperges of een quiche met tomaat en geitenkaas. Dat vraagt om een rosé wijn die past bij de smeuïgheid van de quiche. Denk aan rosé of, wat minder voor de hand liggend, maar minstens zo spannend, sauvignon blanc. Liever rood? Dan is een pinot noir jouw vriend in het glas.
Lam als hoofdgerecht
Kip wordt wel het meest veelzijdige stukje vlees genoemd, maar wat denk je van lam! Een klassieker op het paasmaal en op zoveel verschillende manieren te serveren. Hoe je dit sterk staaltje kookkunsten ook op tafel zet, dit authentieke stukje rood vlees roept gewoon om een rode wijn met stevige tannines. Daar kun je alle kanten mee op: tempranillo bij lamsbout, sangiovese bij lamshaas, pinot noir bij lamskoteletten en Côtes du Rhône bij lamsrack. We zeiden het al: lam is veelzijdig. Toch is er een wijn waarmee je altijd goed zit: een krachtige Bordeaux. Liefhebber van witte wijn? Ook dat gaat prima samen met lamsvlees. Vul het glas dan met een houtgerijpte chardonnay of pinot grigio.
- Rode Bordeaux (krachtig)
- Chardonnay
- Pinot grigio
Zalm als hoofdgerecht
Nog zo’n paasklassieker: zalm! Die laat je natuurlijk zwemmen in wijn. Over het algemeen geldt een volle chardonnay als hét lekkerste badwater omdat het zo fraai aansluit bij de zachte en vettige vis. Toch geldt ook hier weer dat de wijze waarop je de zalm bereidt bepalend is voor welke wijn het best combineert. Benieuwd naar hoe dat zit? We leggen het je hier uit.
- Chardonnay (houtgerijpt)
Dessert als sluitstuk van het paasdiner
Save the best for last: het dessert! En net als voor het voor- en hoofdgerecht, til jij jouw nagerecht naar een nog hoger niveau met een bijpassende wijn. Hieronder lees je welke wijn het fraaist schittert bij welk dessert. De basisregel daarbij is: kies een wijn die minstens zo zoet is als het nagerecht. Doe je dat niet, dan kan de wijn wel héél zuur overkomen en da’s jammer. Welke wijn het best past, hang af van het soort nagerecht.
Wijn bij romige desserts
Roomijs, pudding, bavarois, mousse. Loopt het water je al in de mond? Al dat zoete lekkers vraagt om een zoete wijn. Onze Château Tassin AOP Bordeaux Moelleux is een echte aanrader. Of ontkurk een Sauternes, de beroemde dessertwijn uit Frankrijk, die ook niet te versmaden is bij cheesecake. Muscat en moscatel doen het ook altijd goed, zeker als je jouw romige dessert serveert met fruit. Ga je voor tiramisu? Ga dan voor een Sherry. Hemels!
Wijn bij chocoladedesserts
Chocola? Onweerstaanbaar lekker met Vintage Port of Sherry. Vergeet de dessertwijnen die we hiervoor noemden, het aromatische en soms wat bittere chocolade vraagt om krachtigers. Vintage Port en Sherry kunnen de donkere smaakbom fantastisch aan. En laat Sherry nou ook dé tafelgenoot van crême brulée, karameltaart en spekkoek zijn.
Wijn bij fruitdesserts
Vers fruit op het bord, wat een verwennerij. Heerlijk fris, logisch dat daar een al net zo’n frisse wijn naast staat. En dan wel zo een met een mooi zoetje. De ondeugende San Silvano Sweet Ice Vino Bianco Italiano Medium Sweet heeft het allemaal. Ook niet te versmaden: een Moscato d’Asti of Sauternes.
Een ei hoort er toch bij?
We horen het je haast denken: waar blijft het ei? Want als er iets is dat bij Pasen hoort, dan is dat toch wel een lekker eitje. Eens! Maar weet dat een ei nogal eenkennig is. Het ei heeft namelijk maar één wijnvriendje en dat is de pinot grigio. Die blijft met zijn zachte frisheid fier overeind naast het basische ei. Geniet ervan!