Een heldere rivier die kabbelt langs steile hellingen vol wijnstokken waaraan rode druiven zichzelf laven aan de zon. Zie hier de Franse Rhône, waar wijnmakers optimaal gebruik maken van wat het landschap en het klimaat hen biedt. Hier ook staat de echte wieg van de druif syrah, de stoere krachtpatser waar krachtige wijnen van worden gemaakt die je heel lang kunt bewaren. Of niet natuurlijk, als je daar het geduld niet voor kunt opbrengen. Wil je meer weten over de druif syrah, die in Australië shiraz wordt genoemd? Wij laten je graag watertanden.
Over de herkomst van de druif syrah doen nogal wat verhalen de ronde. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat de druif voor het eerst opdook in de Iraanse stad Shiraz. Gezien de naam is dat een logische veronderstelling. Bekendheid geniet de druif echter vanaf het moment dat de druif van zich liet horen in het noordelijk Rhônegebied in Frankrijk. Want daar, in klassieke appellaties als Hermitage, Côte-Rôtie, Cornas, Saint-Joseph en Crozes-Hermitage, worden van de druif met een flinke peper in zijn reet grote wijnen gemaakt. Inmiddels heeft de druif in meer gebieden en landen voet aan wal gezet. Overal presenteert-ie fantastische wijnen. Solo of samen met collega-druiven.
Hoofdrolspeler in de GSM-blend
De druif syrah speelt een belangrijke rol in de beroemde GSM-blend: een wijn gemaakt van het sap van drie druiven die veel voorkomen in de wijngaarden in Côtes du Rhône. Logisch dus dat de wijn ook wel wordt aangeduid als Côtes du Rhône-blend. Maar omdat dit succesvolle trio inmiddels over de hele wereld in de mix aan de fles wordt toevertrouwd, wordt de wijn dus ook aangeduid als GSM-blend. De G staat daarbij voor de druif grenache, de s voor syrah en m voor mourvèdre. En ja, je vindt in het Rhônegebied veel meer druivenrassen, maar de hoofdrollen zijn toch echt weggelegd voor dit drietal. Je komt dit trio dan ook vrijwel altijd tegen in een echte wijnklassieker uit Châteauneuf-du-Pape.
Waar worden nog meer Syrah-wijnen gemaakt?
Niet alleen in Frankrijk worden prachtige resultaten bereikt met syrah. Ook in Italië weten wijnmakers wel raad met de krachtpatser. Er worden zowel complexe, krachtige en volle wijnen gemaakt maar ook stevige, zachte en romige exemplaren. De Syrah doet het goed op het platteland en op de eilanden. Op Sicilië bijvoorbeeld, daar stooft de zon de druiven rijp met zwoele en geconcentreerde wijnen als resultaat. En dan voelt de druif zich Down Under ook nog eens heel senang. Ook al hebben de Aussies de naam ietwat verbasterd, zoals we je in de volgende alinea uitleggen.
Syrah of Shiraz?
De druif syrah is sinds ruim een kwart eeuw ook mateloos populair op het zuidelijk halfrond, waar-ie door het leven gaat onder de naam shiraz. Mocht er nog verwarring over zijn: het gaat om exact dezelfde druif. Toch smaakt een wijn van de druif die heeft gerijpt in Frankrijk heel anders dan wijn van zijn soortgenoot uit Australië. Dat komt door het verschil in klimaat. Op het warme zuidelijke halfrond krijgt de druif meer zon en dat vertaalt zich in wijnen met meer fruit en net wat minder pit. Met hun diepe donkerrode kleur trakteren ze op vol romig bosfruit en de toppers voegen daar een blokje pure chocolade aan toe. De druif is dus dezelfde, in stijl verschillen een Syrah en een Shiraz dus wel degelijk van elkaar.
Wat eet je bij een goede Syrah?
Krijg je al trek in een glas Syrah? Schenk ‘m bij een maaltijd die net zo krachtig is als de wijn zelf. Bij goed gekruid rood vlees van de barbecue bijvoorbeeld. Denk aan een malse biefstuk met wat peper en zout, meer heb je niet nodig. En wat te denken van een mooi stukje wild? Denk aan haas bijvoorbeeld, met z’n uitgesproken wildsmaak. Een wijn moet van goeden huize komen, wil-ie daar tegenop kunnen boxen. Deze stoere druif kan dat. Op grandioze wijze!