Rood vlees en wijn

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze artikels toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: Marleen
op 28-06-2019
Share

Een mooi stuk rood vlees? Daar hoort een rode wijn bij. Welke rode wijn u schenkt, hangt af van het vlees dat u serveert en hoe u dit heeft bereid. Daarbij geldt dat het gerecht en de wijn met elkaar in balans moeten zijn. Hoe steviger het vlees, hoe steviger de wijn. Een rode wijn met veel tannines, denk aan een Cabernet Sauvignon, is dan uitermate geschikt. Ook de Spaanse Tempranillo en de Italiaanse Sangiovese smaken perfect bij zowel een stevig rood vlees als een gebraden biefstuk.

Stoofgerechten met zachtere smaken vragen om een soepelere wijn, zo vormen Pinot Noir en Boeuf bourguignon een perfect huwelijk. Zowel tijdens de bereiding als bij het nuttigen. Kortom: de juiste wijn tilt uw rode vlees naar een hoger niveau. Maar wat is de meest geschikte wijn bij welk vleesgerecht? Snelle tips vindt u in de tabel hieronder. Verderop de pagina geven we u uitgebreidere informatie over wijn en rood vlees.

Prachtige wijnen voor bij rood vlees

Wijn bij rund

Gebraden rood vlees van het rund heeft een stevige structuur en is stevig van smaak. Rundvlees vraagt daarom om een stevige, tanninerijke wijn. De eiwitten in het vlees maken de tannines namelijk soepel. Zou u gaan voor een wijn die te licht en te soepel is, dan valt de smaak van de wijn weg tegen het vlees. Dus hoe steviger het vlees, hoe krachtiger de wijn.

Biefstuk

Biefstuk komt van het slankere deel van het rund, net als kalfsmuis en entrecôte. Dit zijn wat magere vleessoorten, die qua textuur en smaak het best passen bij medium stevige wijn. Goede voorbeelden zijn:

Rib-eye en T-bone

Deze grote stukken rood vlees, met meer smaak en vet, vragen om een grote rode wijn. Rib-eye, T-bone steak of een Porterhouse vormen een perfect huwelijk met krachtige wijnen met stevige tannines. Denk aan grote wijnen als

  1. Goedendag wijnliefhebber
    Château Saint Ahon AOP Haut-Médoc Cru Bourgeois
    • Smaakprofiel
      Vol & Krachtig
    • Druivenras
      Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
    • Land & Regio
      Frankrijk, Bordeaux
    13,99
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij lamsvlees

Lamsvlees behoort tot de categorie rood vlees en is heerlijk zacht, smeuïg en vol van smaak. Welke wijn het best past bij lamsvlees is afhankelijk van het soort vlees en de bereiding. Wijnen die het altijd goed doen bij lam zijn:

  1. Goedendag wijnliefhebber
    Casa Safra Gran Selección
    • Smaakprofiel
      Soepel & Rond
    • Druivenras
      Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
    • Land & Regio
      Spanje
    8,99
    Wordt op 01-12 verwacht. U kunt alvast bestellen.

Lamskotelet

Lamskotelet is een klassieker die overal ter wereld wordt geserveerd, en overal met andere kruiden. Meest bekend is de variant met rozemarijn, tijm, knoflook en honing. Op z’n Provençaals dus. Het laat zich raden dat daar het best een wijn uit de Provence bij past. Wij raden een mooie Côtes du Rhône aan met een soepele smaak en een heerlijk kruidige neus.

Lamsbout

Nog zo’n klassieker: lamsbout. Dit prachtige stuk rood vlees, dat net iets steviger is dan lamskotelet, is op z’n best als het uit de oven komt. Terwijl het vlees gaar wordt, ontkurkt u alvast een stevige wijn uit de Franse Bordeaux, zoals een Saint-Émilion, of een Italiaanse Brunello of Chianti Classico.

Wijn bij wild

Met wild is het al niet anders dan met de andere soorten rood vlees: het is er in vele soorten en bij elk soort past een andere wijn. De vuistegel bij wild is: rode wijn bij rood wild (haas, ree, hert, duif, eend) en witte wijn bij wit wild (konijn, fazant). Gaat u voor wild zwijn of patrijs? Dan hebt u het voor het kiezen, die vleessoorten lusten het namelijk allemaal: rood, wit én rosé.

Hert en haas

    • Oro Italiano Governo All’Uso Toscano IGT
    2019 | Italië, Toscana
    Waardering:
    100% 100 0
    (5)
    Oro Italiano Governo All’Uso Toscano IGT
    Smaak - Soepel & Rond
    Druif - Cabernet Sauvignon, Ciliegiolo, Sangiovese
    14,99

Toch geldt ook bij wild: hoe krachtiger het vlees, denk aan hert en haas, hoe krachtiger de wijn. Denk aan:

Fazant en konijn

    • Anne de K Riesling Alsace AOC Grand Cru Schlossberg
    • Anne de K Riesling Alsace AOC Grand Cru Schlossberg
    • Anne de K Riesling Alsace AOC Grand Cru Schlossberg
    2018 | Frankrijk, Alsace
    Anne de K Riesling Alsace AOC Grand Cru Schlossberg
    Smaak - Droog & Krachtig
    Druif - Riesling
    27,99

De verfijnde smaken van het witte vlees van fazant en konijn gaan het best samen met:

Duif, eend en ree

    • Casa Safra Black Label DO Catalunya Gran Reserva
    2015 | Spanje, Catalunya
    Casa Safra Black Label DO Catalunya Gran Reserva
    Smaak - Vol & Krachtig
    Druif - Tempranillo, Garnacha, Mazuelo
    11,49

Middelkrachtige wildsoorten als duif, eend en ree vragen om een glas:

Reacties