In de wijnwereld wordt vaak gesproken over de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld. Maar wat houdt dit precies in? Welke landen horen er precies bij deze Oude en Nieuwe Wereld? En in hoeverre verschillen de wijnen uit deze twee gebieden? Wij leggen het je graag uit.
Geografisch
De wijnwereld is in tweeën gesplitst in de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld. Het meest fundamentele verschil tussen Oude en Nieuwe Wereldwijnen is de geografische splitsing. Tot de Oude Wereld horen landen en regio’s waar het maken van wijn voor het eerst begon. Enkele van de landen die tot de Oude Wereld behoren zijn: Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Portugal, Oostenrijk, Griekenland, Libanon, Israël, Georgië en Turkije.
De wijnen uit de Nieuwe Wereld komen uit landen of regio’s waar tijdens (en na) het tijdperk van de exploratie wijnbouw werd geïmporteerd. Hieronder vallen onder andere de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, maar ook landen als China, India en Japan.
Smaak
Ook qua smaak zijn er aanzienlijke verschillen tussen wijnen uit de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld. Deze komen voort uit de manier waarop de wijn wordt gemaakt en uit de invloed van het klimaat, de bodem en de ligging van de wijngaarden (ook wel terroir genoemd) op de druiven. Over het algemeen zijn Nieuwe Wereldwijnen fruitig, soepel en vol van smaak en prima om gewoon zo te drinken. De gebruikte druivenrassen staan duidelijk op het etiket vermeld en ze hebben vaak een iets hoger alcoholpercentage dan de wijnen uit de Oude wereld. De wijnen hebben veel rijp, gestoofd fruit.
Wijnbouw
Tot slot is er ook een verschil in de wijnbouw te vinden. In de Oude Wereld worden de wijnranken dichter op elkaar geplant terwijl in de Nieuwe Wereld de wijngaarden vaak ruimer zijn opgezet. Door lagere aanplant per vierkante meter kunnen wijnmakers in de Nieuwe Wereld bepaalde processen mechaniseren, zoals het oogsten en snoeien, wat een goedkopere productie mogelijk maakt. Zowel in de Oude als de Nieuwe Wereld zijn er nog steeds wijnmakers die deze taken handmatig uitvoeren. Dit doen ze om zo de beste kwaliteit te garanderen of omdat het gewoonweg niet mogelijk is het proces te mechaniseren.
De Oude Wereld heeft tevens meer kennis in huis wat betreft druivenrassen. Eeuwenlange kennis en ervaring hebben geleid tot de afbakening van een productiegebied waarin de druivenrassen, aanplant, dichtheid en productiemethoden worden voorgeschreven. Hiermee worden ook de verschillende classificatieregels bepaald. In de Nieuwe Wereld worden wijngebieden afgebakend waar de wijnbouw niet meer winstgevend is. Hierdoor kan de producent meer verschillende druivenrassen verbouwen.