

Een fles wijn op tafel, een plankje kaas ernaast. Gezelliger kan haast niet. Lekkerder evenmin, want wat vormen kaas en wijn een heerlijke combinatie. Dat wil zeggen, als je de juiste wijn schenkt. Want kazen zijn er in verschillende stijlen: van jong en zacht tot hard en hartig. De smaak en structuur van al die kazen passen niet zomaar bij elke wijn.
Schenk je bijvoorbeeld een glas rode wijn bij een zachte kaas, dan bestaat de kans dat de tannines en de zuren in de wijn botsen met het romige van de kaas. Bij harde kazen is een stevige rode wijn wel weer hemels. Net als port, die zich waanzinnig laat combineren met blauwader kazen.
De truc is om de juiste balans te vinden: krachtige wijnen bij hartige kazen en lichte wijnen met fruitige zuren bij lichte en zachte kazen. Hieronder een overzicht van perfecte wijn-kaas combinaties. Trek die fles dus maar open.
Witschimmelkaas
Witschimmelkaas is een zachte kaas met een witte korst en wordt daarom ook wel wittekorstkaas genoemd. De bekendste witschimmelkazen zijn brie en camembert: onmisbaar op een kaasplankje. De spannende bitters in deze kazen botsen met tannines in stevige rode wijn.
Een rijke en houtgerijpte witte wijn is de ideale partner voor deze kazen. Denk aan:
Toch liever rood? Kies dan een soepele en fruitige wijn als:
Blauwaderkaas
Blauwaderkaas is een van de meest uitgesproken kaassoorten ter wereld. De kaas, die ook wel blauwschimmelkaas wordt genoemd, is pittig, pikant en zuur. De bekendste blauwaderkazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola.
Daarbij past niets zo goed als een glas lichtzoete witte wijn of een dessertwijn als:
- Gewürztraminer
- Sauternes
- Ruby Port
Laat krachtige rode wijnen voor wat ze zijn. Zwoel rood is wel perfect, denk bijvoorbeeld aan:
Geiten- en schapenkaas
Geitenkaas heeft een milde en frisse smaak en staat bekend om de natuurlijke zuurgraad. Zuren die botsen met de tannines in rode wijnen. Bekende geitenkazen uit de Franse Loirevallei als Sainte-Maure de Touraine, Pouligny Saint-Pierre, Valençay, Chevrotin, Crottin de Chavignol en Picodon vormen een klassieke en overheerlijk combinatie dé witte wijn uit de Loirevallei:
Dat motto ‘if it grows together, it goes together’ is ook van toepassing op de Spaanse geitenkaas Manchego. Die bedelt haast om een complexe Spaanse rode wijn als:
Al is een Cabernet Sauvignon of een Spätburgunder ook een smakelijke partner voor Manchego.
Roodkorstkaas
Nog zo’n favoriet op het kaasplankje: roodkorstkaas. De ‘stinkende’ favoriet van velen met een romige smaak en een oranjerode korst. De kleur van die korst zegt niets over de kleur van de beste wijnpartner. Integendeel! Witte wijn met een zoetje, oplopend tot rijk en complex passen het best bij de uitgesproken roodkorstkazen als Maroilles, Port Salud en Limburger. Perfecte wijnen zijn:
Verse kaas
Mozzarella, feta en ricotta. Drie verse kazen die geen rijping hebben ondergaan. De kazen hebben een hoog vochtgehalte en een heerlijk frisse smaak. Het is dan ook niet meer dan logisch dat hier een frisse en lichte witte wijn bij past.
Bij de zachte mozzarella, feta en ricotta adviseren wij daarom:
- Sauvignon Blanc
- Chenin Blanc
- Pinot Grigio
Mag het iets luxer? Combineer de ricotta dan met:
Harde kaas
U hebt het waarschijnlijk al opgemerkt: over het algemeen is een witte wijn de beste partner voor kaas. Harde en half harde kazen zijn de heerlijke uitzondering. Want hoe ouder de kaas, hoe krachtiger de wijn mag zijn. Perfecte begeleiders van harde kazen als belegen Goudse of Edammer, Parmezaan, Grana Padano en Pecorino zijn:
U leest het: zo veel kazen, zo veel wijnen. En wilt u niet zoveel verschillende wijnen op tafel zetten naast dat plankje met kazen in alle soorten en smaken, kies dan een wijn die eigenlijk altijd en overal kan. Voorbeelden van deze kaasvrienden in het wit zijn Pinot Blanc en een niet tot kort houtgerijpte Chardonnay. Toch een voorkeur voor rode wijn? Haal dan een fruitige en soepele Grenache uit de kelder.