Een fles wijn op tafel, een plankje kaas ernaast. Gezelliger kan haast niet. Lekkerder evenmin, want wat vormen kaas en wijn een heerlijke combinatie. Dat wil zeggen, als je de juiste wijn schenkt. Want kazen zijn er in verschillende stijlen: van jong en zacht tot hard en hartig. De smaak en structuur van al die kazen passen niet zomaar bij elke wijn.
Schenk je bijvoorbeeld een glas rode wijn bij een zachte kaas, dan bestaat de kans dat de tannines en de zuren in de wijn botsen met het romige van de kaas. Bij harde kazen is een stevige rode wijn wel weer hemels. Net als port, die zich waanzinnig laat combineren met blauwader kazen.
De truc is om de juiste balans te vinden: krachtige wijnen bij hartige kazen en lichte wijnen met fruitige zuren bij lichte en zachte kazen. Hieronder een overzicht van perfecte wijn-kaas combinaties. Trek die fles dus maar open.
Prachtige wijnen bij kaas
Witschimmelkaas
Witschimmelkaas, ook wel bekend als witte korstkaas, is een zachte kaas met een witte korst. Brie en camembert zijn de meest bekende varianten van witschimmelkazen en zijn een onmisbaar onderdeel van een kaasplankje.
Een ideale keuze voor deze kazen is een rijke en houtgerijpte witte wijn, zoals chardonnay. De volle body en boterachtige tonen van chardonnay vormen een harmonieuze tegenhanger voor de romige en rijke textuur van de witschimmelkaas. Bovendien zorgen de fruitige en vaak vanille-achtige aroma's ervoor dat de smaakervaring van de kaas verrijkt wordt.
Mocht jouw voorkeur echter uitgaan naar rode wijn, dan is het aan te raden om te kiezen voor een soepele en fruitige variant, zoals merlot. Merlot heeft een zachte en toegankelijke aard, met rijpe fruittonen van bessen en pruimen. Deze fruitige eigenschappen spelen goed samen met de romige smaak van de witschimmelkaas, zonder de smaken te overheersen. De soepele tannines van merlot passen ook goed bij de bitters in de kaas, waardoor een gebalanceerde en smakelijke combinatie ontstaat.
Blauwaderkaas
Om de intense smaken van blauwaderkaas in balans te brengen, vormt niets een betere aanvulling dan een glas lichtzoete witte wijn of een dessertwijn. Gewürztraminer en sauternes zijn uitstekende keuzes, aangezien hun natuurlijke zoetheid en aromatische karakter de scherpte van de kaas verzachten en een heerlijke smaakcombinatie creëren. Daarnaast is ook Ruby Port een geschikte optie.
Het is verstandig om krachtige rode wijnen te vermijden, aangezien deze kunnen concurreren met de intense smaak van de blauwaderkaas. In plaats daarvan is een zwoele rode wijn, zoals een shiraz, een ideale keuze. De weelderige fruitige tonen en soepele afdronk van een Shiraz sluiten goed aan bij de krachtige smaak van de kaas, zonder de smaakpapillen te overweldigen.
Geiten- en schapenkaas
Geiten- en schapenkaas staan bekend om hun unieke smaakprofielen. Geitenkaas heeft een milde en frisse smaak met een kenmerkende natuurlijke zuurgraad. Deze zuren kunnen echter botsen met de tannines in rode wijnen. Binnen dit assortiment zijn er diverse bekende kazen uit de Franse Loirevallei, zoals Sainte-Maure de Touraine, Pouligny Saint-Pierre, Valençay, Chevrotin, Crottin de Chavignol en Picodon, die een klassieke en overheerlijke combinatie vormen met dé witte wijn uit de Loirevallei: sauvignon blanc.
Het gezegde 'if it grows together, it goes together' is ook van toepassing op de Spaanse geitenkaas Manchego. Deze kaas is een perfecte combinatie met Spaanse rode wijnen, zoals Rioja of tempranillo. Echter, kunnen een cabernet sauvignon of een spätburgunder ook uitstekende en smakelijke partners zijn voor Manchego. De rijke en robuuste smaken van deze rode wijnen harmoniëren met de aardse en hartige tonen van de kaas, en creëren een heerlijke combinatie voor de smaakpapillen.
Roodkorstkaas
Twee perfecte wijnopties hiervoor zijn gewürztraminer en riesling auslese. Deze wijnen bieden een harmonieuze balans tussen zoetheid en complexiteit, wat naadloos aansluit bij de rijke en intense smaken van de roodkorstkaas. De aroma’s van gewürztraminer en de verfijnde zoetheid van riesling auslese versterken de smaakbeleving en creëren een verrukkelijke combinatie.
Verse kaas
Verse kaas, waaronder mozzarella, feta en ricotta, is een categorie kazen die niet rijpt maar juist bekendstaat om zijn verfrissende karakter dankzij het hoge vochtgehalte. Deze kazen bieden een lichte smaak, en bij zulke smaken past niets beter dan een frisse en lichte witte wijn.
Voor de zachte mozzarella, feta en ricotta zijn er enkele aanbevolen wijnkeuzes die de ervaring kunnen versterken. Denk bijvoorbeeld aan sauvignon blanc, chenin blanc of pinot grigio, die allemaal perfect kunnen samensmelten met de subtiele tonen van deze kazen.
Voor wie de ervaring naar een hoger niveau wil tillen, is er ook de mogelijkheid om deze verse kazen, vooral de ricotta, te combineren met verfijndere opties zoals champagne, cava of prosecco. Deze mousserende wijnen voegen een extra dimensie toe aan de combinatie, waardoor de verfrissende smaken van de kazen nog beter tot hun recht komen en de ervaring een feestelijk tintje krijgt.
Harde kaas
Voor het begeleiden van harde kazen zoals belegen Goudse, Edammer, Parmezaan, Grana Padano en Pecorino, zijn er verschillende perfecte wijnpartners te overwegen. Denk hierbij aan Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Ruby Port. Deze wijnen hebben de complexiteit en robuustheid om de intensiteit van de harde kazen aan te kunnen en een gebalanceerde en smaakvolle combinatie te creëren.
Lees meer over wijn bij: