Is Chardonnay droog of zoet van smaak?

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: Marleen
op 05-07-2021
Share
chardonnay droog of zoet
chardonnay droog of zoet

Chardonnay is misschien wel de meest populaire witte wijn ter wereld. Da’s niet verwonderlijk, de Chardonnaydruif is namelijk een echte kameleon. Staat-ie in een koel klimaat? Dan trakteert de wijn op groen fruit en citrus. Hoe zuidelijker de druivenstok staat, hoe tropischer de kameleon onder de druiven wordt met smaken van perzik, ananas en banaan. Vooropgesteld: Chardonnay is bijna altijd een droge witte wijn. Maar dan wel één met een breed scala aan geuren, kleuren en smaken. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Eerst even wat basiskennis. Hoe zoet of droog een wijn is, wordt bepaald tijdens het vergistingsproces. Elke druif heeft suikers in zich. Hoe warmer het klimaat, hoe meer suikers een druif opbouwt. Bij de vergisting worden die suikers omgezet in alcohol. En daar komt het vakmanschap van de wijnmaker om de hoek kijken. 

Als die ervoor kiest om dat proces volledig af te wachten, is een droge wijn het resultaat. Wordt het vergistingsproces vroegtijdig stopgezet, dan – je raadt het – ontstaat er een wijn die zoeter is van smaak. En de invloed van de wijnmaker gaat verder.

Hoe zit het dan met Chardonnay? 

We gaven het al aan: Chardonnay is een droge wijn. Natuurlijk kan een wijnmaker ervoor kiezen het vergistingsproces vroegtijdig te beëindigen, maar dat komt in de praktijk zelden voor. Want de wijnmaker heeft andere trucs achter de hand om de wijn specifieke smaken te geven. Wil-ie de fraaie fruitsmaken van de druif behouden, dan wordt de wijn gerijpt in roestvrijstalen tanks of betonnen vaten.

Chardonnay wijnChardonnay wijn

In koele klimaten levert dat een Chardonnay op met tonen van groene appel, peer en citrusfruit, met soms wat mineraliteit. Hoe meer zon de druif op de schil krijgt, hoe tropischer de pure fruitsmaken. Denk aan perzik, banaan en ananas. Mag het een onsje meer? Dan zal de wijnmaker kiezen voor rijping Sur Lie. Sur wat? Geen paniek, we leggen het uit.

Misschien heb je het al eens gezien op een wijnetiket: de Franse term Sur Lie. Sur betekent droesem, Sur Lie staat voor het rijpen van wijn op droesem en dode gistcellen die achterblijven nadat de suikers in druiven zijn omgezet in alcohol. De wijnmaker kan ervoor kiezen de wijn direct na het vergisten te filteren om de frisse fruitsmaken van de druif te behouden. Gaat de wijn met droesem en al het vat in om nog enkele maanden Sur Lie te rijpen, dan krijgt de wijn naast fruitsmaken ook romige boter tonen.

Houtgerijpte Chardonnay 

Proef je ook duidelijk tonen van vanille en misschien iets van kokos in de wijn? Ga er dan maar vanuit dat de Chardonnay heeft gerijpt op eikenhouten vaten. De vaten geven extra complexiteit aan de wijn, die hierdoor voller wordt. Mogelijk ontdek je zelfs iets als karamel of boterbabbelaar. Het zijn typische kenmerken van een houtgerijpte Chardonnay. Niet veel druiven kunnen de kracht van het hout aan, maar de kameleon onder de druiven houdt van hout!

Houten vatenHouten vaten

Waar komt Chardonnay vandaan? 

De wieg van Chardonnay staat in het Franse Bourgogne. Een Chardonnay uit dit gebied is zo ongeveer de heilige graal onder de witte wijnen. Toch zijn er opmerkelijke verschillen waarneembaar binnen dit gebied. Zo wordt een Chablis – gemaakt van de kameleondruif- geroemd om z’n intense frisheid en mineraliteit en dankt een Pouilly-Fuissé zijn wereldfaam aan de elegante en complexe smaken waarin vaak rijke houttonen doorklinken.

Dankzij zijn veelzijdigheid is de druif inmiddels wereldwijd met open armen ontvangen door wijnmakers. Van Californië tot Chili en van Nieuw-Zeeland tot Zuid-Afrika. Noem een wijnland en de kans is groot dat de kameleon onder de druiven er voet aan wal heeft gezet. En waar ter wereld een Chardonnay ook wordt gebotteld: de droge witte wijn weet altijd het hart van wijnliefhebbers te veroveren

Toch liever een zoete Chardonnay?

Alles mooi en wel met die droge witte wijn, maar wat nou als je toch zoet wilt? Omdat dat zo fraai samengaat bij een zoet dessert of blauwe kazen. Of omdat je nou eenmaal meer een zoetekauw bent? Kijk dan nog eens goed naar het wijnetiket van een Chardonnay. Als daar ‘late harvest’ of ‘vendanges tardives’ staat, zit je snor. 

De druiven voor die wijnen zijn namelijk – de naam zegt het al – laat geoogst. Ze hangen langer aan de stok dan gebruikelijk en doen in die extra tijd rijke smaken en meer suikers op. Met als resultaat een iets tot flink zoete wijn. Laat dat maar aan de kameleon onder de druiven over!

Bekijk onze mooiste Chardonnay wijnen

Reacties