Bekijk alle:
Ben je ook benieuwd of dat laatste restje wijn nog drinkbaar is, en hoelang je die fles wijn nou eigenlijk kunt laten staan voordat hij bederft? De ene wijn is namelijk gemaakt om te bewaren, terwijl de andere wijn jong het lekkerst is. En eenmaal ontkurkt moet de ene fles sneller leeg zijn dan de andere. Er zit dus nogal verschil in hoelang je een gesloten en een geopende fles wijn kunt bewaren. Maar niet alleen de tijd speelt een rol, ook de manier waarop je de wijn bewaart is cruciaal voor het behoud van zijn kwaliteit. Laten we eens kijken naar hoe je wijn het beste kunt bewaren, en welke wijnen het meest geschikt zijn om te bewaren.
Hoe kun je wijn het beste bewaren?
Liggend of staand?
Een fles wijn kun je het best liggend bewaren, zeker als de fles een kurk heeft. Zo blijft de kurk namelijk in contact met de wijn. Zet je de fles rechtop dan droogt de kurk langzaam uit, met als gevolg dat deze een kleine hoeveelheid zuurstof door kan laten en er dus zuurstof bij de wijn komt. Hierdoor oxideert de wijn sneller en gaat de kwaliteit harder achteruit.
Licht of donker?
Wijn heeft een hekel aan zonlicht. Zonlicht zorgt namelijk voor chemische reacties in de wijn. Daarom zijn de meeste flessen voor rode wijn van groen of bruin glas gemaakt, dat houdt het zonlicht buiten. Een beetje extra bescherming kan geen kwaad: zet je wijnrek in een donker hoekje waar de zon zich niet laat zien.
Temperatuur
In het ideale geval bewaar je wijn op een koele, liefst donkere plek. Een kelder of wijnkoelkast is hier de perfecte plek voor. Heb je deze niet tot je beschikking? Dan is een koele gangkast, kruipruimte of zolder ook prima. Vermijd in ieder geval grote temperatuurschommelingen.
Trillingsvrij
Wil je het helemaal volgens het boekje doen? Zorg er dan ook voor dat je wijn op een plek staat die vrij is van trillingen. Trillingen kunnen, net als zonlicht, de chemische reacties in de fles versnellen.
Wat zijn goede bewaarwijnen?
Zo’n 95 procent van alle wijnen is niet geschikt om lang te bewaren. Wijnen die je wel lang kunt wegleggen zijn van gemiddelde tot hoge kwaliteit. Enkele factoren die bepalen of een wijn wel of geen bewaarwijn is, zijn: alcoholgehalte, tannines, zuurgraad, het druivenras, de producent en hoe de wijn wordt bewaard.
Wijnen uit de klassieke gebieden behoren vaak tot de categorie bewaarwijnen. Denk aan Médoc, Pauillac en Pomerol in Bordeaux of Barolo en Barbaresco in Piemonte. Te veel informatie om te onthouden? Snappen we. Daarom vermelden we bij al onze wijnen op de site wanneer deze op dronk zijn en hoe lang je ze nog kunt bewaren.
Hoelang kun je genieten? Ontdek de houdbaarheid van wijn
Ontdek de geheimen van het bewaren van wijn en leer meer over goede bewaarwijnen. Van het vinden van de ideale bewaar omgeving tot het identificeren van wijnen die het beste rijpen met de tijd.Deze blog biedt waardevolle inzichten voor wijnliefhebbers die hun collectie willen koesteren. Verken de klassieke wijnregio's en ontdek welke wijnen het beste potentieel hebben om te rijpen. Voor meer informatie over hoelang je wijn kunt bewaren, lees onze andere blog: "Wijn bewaartips: hoelang kun je wijn bewaren?"