Bekijk alle:
Dat er tal van witte druiven zijn die garant staan voor minstens zo veel heerlijke wijnen, weet jij natuurlijk al lang. Welke witte druiven daarbij het populairst zijn? Wij hebben ze alle 10 voor je op een rij gezet. Dit is de top 10 populairste druivenrassen:
Chardonnay
Chardonnay: wie kent ‘m niet? Voor genoeg mensen een heel geliefd druivenras. De chardonnay kent haar oorsprong in de Bourgogne. Daar is zelf een dorp genaamd Chardonnay. Wist je trouwens dat bij een witte Bourgogne bijna nooit chardonnay op de fles staat? Dit is namelijk omdat dit de enige witte druif is die hier gebruikt wordt, dus een formaliteit. Die heerlijke fles Chablis? Juist, ook dat is chardonnay. Er is één uitzondering op wijnen uit de Bourgogne, bij witte wijn uit het dorp Bouzeron. Daar worden witte wijnen namelijk van de druif Aligoté gemaakt. Naast de Bourgogne is chardonnay in veel wijngebieden niet meer weg te denken. Zo speelt deze druif ook een hoofdrol in de Champagne, wordt ‘ie in Oostenrijk morillon genoemd en worden er heerlijke krachtpatsers van gemaakt in Zuid-Amerika. Het succes van deze druif ligt ‘m in het vermogen om op vrijwel elke grondsoort wijnen van aantrekkelijke kwaliteit te produceren.
Chenin blanc
Nog zo’n mooie druif waarvan de oorsprong in Frankrijk ligt. In dit geval uit de Loire. Chenin blanc kent haar oorsprong in Anjou en Touraine en staat bekend om haar uitgesproken zuurgraad en geheel eigen karakter. De druif speelt een grote rol in de mousserende wijn uit deze regio: Crémant de Loire en Crémant de Vouvray. Ondertussen is dit druivenras ook niet meer weg te denken uit de wijnwereld van Zuid-Afrika. Daar heeft de druif zelfs een geheel eigen naam gekregen: steen. In Zuid-Afrika wordt chenin blanc vaak op hout gerijpt waardoor de wijn wat voller en meer uitgesproken wordt. Leuk weetje: de chenin blanc is verwant aan sauvignon blanc, de volgende druif die we omschrijven.
Sauvignon blanc
Een druif die, net als chardonnay, over de hele wereld groeit en wordt verbouwd. De knoppen van de sauvignon blanc stok openen vrij laat in het voorjaar. Oorspronkelijk komt de druif uit Bordeaux, maar gezien de connectie met chenin blanc verbaast het je vast niet dat ook deze druif het ontzettend goed doet in de Loire. Hier worden van deze druif prachtige wijnen gemaakt, denk maar eens aan die frisse en fruitige Sancerre en Pouilly-Fumé! In California zijn ze ook fan van deze druif, maar geven ze de wijn soms een iets andere opvoeding. De wijn rijpt daar dan op hout en wordt als Californische Fumé Blanc op de markt gebracht. Uit Chili, Australië en Zuid-Afrika komen prachtige sauvignon blanc’s, maar het land waar deze druif het meest overheerst is Nieuw-Zeeland. Hier maken ze een prachtige aromatische, frisse en levendige wijn van deze druif met kenmerken van groen fruit, citrusvruchten en een vleugje gras.
Viognier
Viognier staat veelal aangeplant in het Rhônedal. De druif viognier kan vele kanten op gaan. In de Rhône maken ze prachtige wijnen in Condrieu, zwaardere, lang houdbare witte wijnen met een relatief hoog alcoholgehalte. In de Côte Rôtie mag een rode wijn zelfs tot 20 procent aangevuld worden met viognier. De viognier zoals de meeste mensen haar vaak kennen is een sterke, licht aromatische wijn met een florale geur en rijpe tonen van perzik en abrikoos. Inmiddels is de viognier zo geliefd dat deze in vele landen staat aangeplant.
Pinot blanc
Karaktervolle wijnen van pinot blanc hebben een gematigde zuurgraad en een frivole fruitigheid. Deze inheemse Fransman is de fruitcocktail onder de druivenrassen en komt vooral voor in Duitsland, Noord-Frankrijk en Noord-Italië waar de wijnen perzikkleurig, verfrissend en droog van smaak zijn. De druif wordt gebruikt voor het maken van stille, mousserende en dessertwijnen. In sommige gebieden wordt deze druif weissburgunder genoemd. Het verbaast je waarschijnlijk vast niet – gezien de naam – dat de pinot blanc verwant is aan pinot noir en pinot gris. Wat een mooie familie!
Macabeo
Macabeo, macabeo… Een druivenras dat niet weg te denken is uit de Spaanse wijnwereld. Van macabeo worden frisse witte wijnen gemaakt. Doordat deze druif goed kan tegen waterstress kan deze erg goed staan in vele gebieden van Spanje. De druif is samen met andere lokale rassen een hoofdbestanddeel van cava, en wordt in de Rioja vaak viura genoemd. Ook in Frankrijk speelt de druif een rol, waar deze in Rousillon vaak onderdeel is van cuvées.
Grüner veltliner
De ster van Oostenrijk! Een derde van de aanplant hier is grüner veltliner, en dus ook zeker de populairste druif hier. De stijlen van grüner veltliner kunnen sterk variëren van licht, bruisende wijnen met een peperige kruidigheid die jong gedronken worden tot een laat geoogste reserve met een groot potentieel voor verfijning bij rijping. Serveer deze heerlijke wijn maar eens bij een Oostenrijkse Schnitzel, dat is genieten!
Verdejo
Verdejo is een oud en nobel Spaans druivenras, die in de jaren zeventig in Castilië weer tot leven werd gewekt. Ondertussen is deze druif de belangrijkste variëteit in de Rueda. Daar maken ze er een frisse en fruitige wijn van, perfect om van te genieten op een zonnige dag. De wijn heeft zachte smaken van frisse citrus en zwoele perzik. Verdejo wordt ook nog wel eens op hout gerijpt, wat de wijn complexer maakt en zachte tonen van honing en noten geeft.
Riesling
In zo’n lijst met 10 populaire druiven kan riesling natuurlijk niet ontbreken. Een echte klassieker en bekend bij velen. Riesling staat vooral in Duitsland, maar ook in Oostenrijk en de Elzas worden mooie wijnen van deze druif gemaakt. Het is een veeleisende druif die laat rijpt en alleen rijp wordt als deze voldoende warmte krijgt. In het koude Duitsland staan de stokken daarom aangeplant op warme, steile hellingen die richting het zuiden zijn gericht. Alleen zo rijpt de druif optimaal Die steile hellingen vol wijnstokken zijn prachtig om te zien. Voor de wijnmakers is dit een stuk zwaarder, want het vraagt om veel handwerk in de wijngaarden. De druif heeft een aromatische kracht, het hoge zuurgehalte, een heerlijke mineraliteit en finesse.
Pinot grigio
Terwijl je heerlijk op het terras zit, heb je vast wel eens om een glas pinot gevraagd. De smaakmaker uit Italië, die in Frankrijk pinot gris wordt genoemd. Oorspronkelijk dezelfde druif, al hebben ze allebei een geheel eigen karakter. De Italiaanse pinot grigio staat voornamelijk in Veneto aangeplant. Het is een gevoelige druif voor rotting in de wijngaard, maar gelukkig hebben onze wijnboeren dit onder controle en worden van deze druiven heerlijke wijnen gemaakt. Kenmerkend is de frisse en fruitige stijl, met aroma’s van citrus, bessen en perzik. Cin cin!