De wereld beweegt, de wijnwereld beweegt mee. Of niet. Want wat goed is, moet goed blijven. Authentieke wijnen blijven daarom zoals ze zijn: echt, oprecht en gewild. Die trend in de wijnwereld verandert niet. Tegelijkertijd hebben wijnmakers meer dan ooit oog voor het milieu en hebben een nieuwe generatie wijndrinkers en de wijnoogst van de afgelopen jaren ook invloed op trends die zich afspelen in de wijnwereld.
Om alvast een tipje van de sluier op te nemen: die invloed pakt verrassend positief uit! Want post-corona gaat het leven schijnbaar weer zijn gebruikelijke gang. Toch is het thuis-uit-eten een blijvertje. Met gastronomische gerechten uit eigen keuken waarbij we ook in 2024 een fraaie eetwijn serveren. Want kwaliteit is het toverwoord in 2024, op de voet gevolgd door duurzaamheid. Benieuwd naar wat er dit jaar glanst in het glas? We zetten de wijntrends voor 2024 voor je op een rij.
Authenticiteit en duurzaamheid
Kwaliteit en wijnklassiekers
Natuurlijk waren en zijn de klassieke wijnlanden Frankrijk, Spanje en Italië volop in beeld bij wijnliefhebbers. En als de tekenen ons niet bedriegen, mogen de wijnen uit deze landen dit jaar op nog meer aandacht rekenen. Helemaal als ze van gerenommeerde wijnhuizen uit prestigieuze wijngebieden komen. Zo is een fraaie Saint-Émilion, een dijk van een Rioja of een authentieke Toscaan dit jaar niet weg te denken uit jouw wijncollectie. Want als we een fles wijn opentrekken, willen we kwaliteit. Een prachtwijn die onze kookkunsten naar een nog hoger niveau tilt of een smaakvolle borrelwijn om familie en vrienden mee te verwennen. Dat je voor die kwaliteitswijnen en klassiekers bij ons niet diep in de buidel hoeft te tasten, is mooi meegenomen!
Authenticiteit en duurzaamheid
Niet alleen de wijndrinker gaat voor kwaliteit, ook de wijnmaker! Voor authentieke kwaliteit, duurzaam bereid. Steeds meer wijnmakers doen chemische middelen waarmee ze insecten en schimmels uit de wijngaard verdrijven in de ban. Meer en meer zetten zij bewezen ouderwetse methoden in die goed zijn voor de natuur en de wijn. Denk bijvoorbeeld aan eenden die vrijelijk rondwaggelen tussen de druivenranken en daar hun buikje rond eten met opschietend onkruid en een knapperige kevertjes. Daar zijn ze trots op, net zoals ze trots zijn op het unieke terroir waarop hun wijnen tot stand komen. Neem de wijnmakers achter onze serie San Tanaro uit Langhe. Zij laten je in geuren en kleuren het bijzondere wijngebied in het Italiaanse Piemonte laat ervaren. Of neem de wijnen van Heritage d’Or, die dankzij hun expressieve en kenmerkende smaken vertellen over de rijke wijngeschiedenis van Bourgogne. En voor die extra dosis beleving vind je op onze site bij elke wijn het unieke verhaal achter de wijn. Doe er je voordeel mee!
Lokale helden in het glas
Van zo goed als vergeten of bijna uitgestorven tot terug op de internationale wijnkaart: wijnen van bijzondere druivenrassen gaan het helemaal maken dit jaar. Da’s best logisch, zo’n praktisch verdwenen druif moet toch wel heel bijzonder zijn, willen wijnmakers ‘m nieuw leven inblazen. Zoals de krachtige Nero di Troia met aroma’s van kersen, pruimen en zoethout. Of neem Susumaniello: een van de oudste druiven ter wereld die ooit bijna was verdwenen. Tegenwoordig schittert-ie, dankzij zijn Amarone-weelde, weer in wijnen uit Puglia. En laat dit gebied nou ook de bakermat zijn van Aglianico, de stoere jongen uit het zuiden van Italië. Stuk voor stuk unieke lokale helden, die zich van hun beste kant laten zien in bijvoorbeeld de exclusieve wijnserie Casa Bardonecca. Met, bij elke specifieke wijn, het verhaal achter deze unieke druiven.
Champagne: de comeback kid van 2024
Na een desastreus oogstjaar in 2021, bruist het weer als vanouds in de Franse Champagnestreek. Sterker nog: champagneboeren haalden in 2022 de beste oogst in tien jaar binnen. Met druiven die zo goudkleurig waren als een wijnboer zich maar kan wensen. En dat is goed nieuws voor de liefhebber van de populaire bubbelwijn. Even leek het er namelijk op dat de prijs van een fles champagne door het dak zou gaan, maar het tij is gekeerd. We kunnen de kurk dus weer laten knallen. Ook uit een fles van de al even populaire prosecco en cava. De kwaliteit is top en de prijs blijft dus al net zo aangenaam als de mousserende wijn zelf. Bij ons heb je namelijk al vanaf vijf euro een sprankelende wijn te pakken.
Cool quality
Waar de oudere garde onder de wijnliefhebbers vooral vasthoudt aan bewezen kwaliteit, gaat de jongere generatie voor hip and happening. Voor cool quality, letterlijk en figuurlijk. De populariteit van lichte en heldere rode wijnen die zich helemaal thuis voelen in de koelkast stijgt namelijk. Denk bijvoorbeeld aan sappige jonge wijnen gemaakt van pinot noir, gamay en dolcetto. Betekent deze trend het eind voor doorgewinterde en houtgelagerde wijnen? Welnee! De ChardonNee-beweging heeft zijn beste tijd gehad zonder dat dit heerlijk houtgerijpt wit een guilty pleasure is geworden. En een Rioja, Bordeaux of Amarone met een lekkere toets hout? Die raakt nooit uit de mode. Al krijgt zo’n kneiter mogelijk een nieuw jasje. Want waar de ervaren wijndrinker vooral gaat voor het druivenras en de herkomst, baseert de kersverse wijnliefhebber zijn of haar keuze vooral aan de hand van het etiket. Die moet hip en uitdagend zijn. Zo lang er nog sprake is van een etiket… Want wijn in blik is aan een opkomst bezig. Handig tijdens een zomerse picknick of tijdens een festival, want lichter dan een fles en een kurkentrekker is niet nodig. Voor wie de neus ophaalt bij de gedachte aan wijn in blik: in Portugal en de VS komt wijn al zo verpakt uit de kelder en ook in het traditionele wijnland Frankrijk zijn de eerste wijnmakers om.