Een lekkere wijn kiezen voor Pasen? Da’s een eitje. Helemaal met het handige overzicht hieronder. Een lekkere wijn bij ei, het paasontbijt of de paasbrunch? Dan zit je hier goed. Ja, zelfs voor een wijn bij ei. Benieuwd naar andere wijn-spijscombinaties voor Pasen? We geven hieronder een aantal heerlijke voorbeelden en pakken als eerste dat gekookte eitje bij de oren.
Pinot grigio, het echte vriendje van ei
Nou, daar gaan we: het wijnvriendje van een gekookt ei is de witte pinot blanc of z’n Italiaanse evenknie, de pinot grigio. Zo’n ei mag er dan wel simpel uitzien, het is absoluut geen makkelijke jongen als het op wijn aankomt. Hoe fris en fruitig de wijn ook is, naast ei komt een wijn al snel hard en zuur over. Ei is namelijk basisch, het tegenovergestelde van zuur. En die twee uitersten botsen, met als resultaat dat het natuurlijke zuurtje in wijn wel heel streng overkomt.
De soepele pinot grigio met z’n zachte zuren is daarom de beste vriend van ei. Ei mag dan eenkennig zijn, pinot grigio is dat absoluut niet! Die laat zich ook maar wat graag combineren met andere paasgerechten, zoals croissants met (kruiden)kaas, gerookte zalm, kalfsoesters, kip en konijn. En als het allemaal wat luxer en feestelijker mag, dan zijn cava of prosecco ook een heerlijke keuze!
Uitgebreid paasontbijt
Hoe begin je Pasen nou beter dan met ontbijt op bed? Lekker warm onder de wol, met croissantjes, een gekookt eitje, ontbijtyoghurt en een bakje fruit binnen handbereik. Echt feest wordt het met een glas verse jus én een fles bubbels. Met of zonder alcohol, dat is om het even. Ook erg lekker: de verse jus mixen met een scheut mousserende wijn. Zo maak je je eigen mimosa, dé cocktail die op elk moment van de dag kan!
Paasbrunch ideeën
Toch liever geen kruimels in bed? Laat dat verwenontbijt voor wat het is en dek de tafel voor een gezellige paasbrunch. Met een eitje natuurlijk, al is de paasbrunch dé gelegenheid om ook te genieten van een andere, typische voorjaarslekkernij: asperges! Verwerkt in soep, in een quiche of klassiek met een botersaus, ham en – daar is-ie weer – een eitje, de mogelijkheden met asperges zijn oneindig. Benieuwd naar welke wijn je daarbij schenkt? Kijk dan eens op onze wijn-spijs pagina die geheel is gewijd aan het witte goud van Hollandse bodem.
Als je de asperges bewaart voor een later moment en kiest voor croissantjes, warme broodjes, smakelijk beleg, eieren en een typisch paasgerecht zoals quiche tijdens de brunch, dan is een soepele en frisse witte wijn zoals pinot blanc uit de Elzas of een sauvignon blanc een uitstekende keuze. Als je de voorkeur geeft aan rood, dan zijn een lichte pinot noir of beaujolais jouw favoriete paaswijnen.
Smaakvol paasdiner
Pasen is de ultieme gelegenheid om heerlijek gerechten uit de keuken te toveren. Ben je op zoek naar de perfecte wijn voor bij jouw paasdiner? Lees dan deze blog en maak van jouw diner een succes!
En die borrel dan?
Laten we daar niet moeilijk over doen en gewoon lekker genieten van de wijn die je even daarvoor tijdens de brunch of het diner hebt opengetrokken. En wil je daar een lekker hapje bij serveren? Doe inspiratie op bij de paasgerechten hierboven. Of gebruik de leftovers van de paasbrunch of het diner, opgediend op een tapasplankje, in een borrelglaasje of op een fraaie lepel. Zo ziet je paashapje er feestelijk uit én weet je zeker dat-ie hemels smaakt bij de wijn waarvan je geniet. Fijne paasdagen!