Wat is mousserende wijn?
Mousserende wijn is een koolzuurhoudende wijn, geliefd om zijn sprankelende bubbels. Deze wijn ontstaat door een tweede gisting, waarin het koolzuurgas wordt ontwikkeld dat zorgt voor de kenmerkende bruis. Mousserende wijn kan variëren van droog tot zoet en wordt gemaakt van diverse druiven, afhankelijk van de herkomst en methode.
- Druiven: Zowel witte als rode druiven kunnen worden gebruikt.
- Soorten: Naast de bekende witte mousserende wijnen, zijn er ook rosé en zelfs rode varianten verkrijgbaar.
"Mousserende wijn is een koolzuurhoudende wijn die kan worden gemaakt van witte of rode druiven."
Mousserende wijn is misschien wel de lekkerste en zeker de meest technische wijn van allemaal. De wijn ondergaat namelijk niet één gisting (om de alcohol in de wijn te krijgen), maar ook een tweede gisting om de bubbels in de wijn te krijgen. Tijdens dit proces staat de wijnmaker voor een heleboel keuzes die van grote invloed zijn op de smaak van de uiteindelijke wijn.
Mousserende wijnen variëren van droog tot zoet en vertonen een spectrum aan smaken die afhangen van de gebruikte druiven, het klimaat waarin ze zijn verbouwd en de toegepaste vinificatiemethode. Hoewel witte mousserende wijnen veruit het meest populair zijn, bestaan er ook mousserende rosé wijnen en, in mindere mate, rode wijnen.
De bekendste mousserende wijnen
Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten mousserende wijnen, elk met hun eigen unieke kenmerken. We hebben voor u de meest smaakvolle fles van elke soort geselecteerd, zodat u gemakkelijk de perfecte keuze kunt maken. Klik op de linkjes om direct meer te ontdekken over de wijnen en ze toe te voegen aan uw collectie.
1. Champagne
De meest prestigieuze mousserende wijn komt uit de Champagnestreek in Frankrijk. Champagne wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier en is altijd geproduceerd volgens de traditionele Méthode Champenoise.
- Kenmerken: Complex, verfijnd en vaak geschikt voor bijzondere gelegenheden.
- Uniek: Alleen wijn uit deze streek mag Champagne heten.
Veel mensen gebruiken de termen Champagne en mousserende wijn door elkaar. Maar hoewel alle Champagne mousserende wijn is, zijn niet alle mousserende wijnen Champagne. Om de officiële benaming Champagne te krijgen moet een wijn namelijk uit de Champagnestreek in Frankrijk komen.
Champagne komt dus uit de Champagnestreek. De wijn wordt gemaakt volgens de Méthode Champenoise en wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Er zijn weliswaar nog enkele andere druiven toegestaan om Champagne van te maken, maar die zijn slechts goed voor een fractie van de totale aanplant in de regio.
2. Cava
Spanje’s trots, gemaakt in de Penedès-streek, is een uitstekende keuze voor wie kwaliteit zoekt tegen een gunstige prijs. Cava wordt gemaakt van druiven zoals Macabeo, Parellada en Xarel-lo en eveneens volgens de traditionele methode.
- Kenmerken: Fris, droog en veelzijdig.
- Uniek: Perfecte prijs-kwaliteitverhouding.
Hoe heet Spaanse mousserende wijn? Cava! Cava is Spanje’s grote trots afkomstig uit de streek Penedès. De meest gebruikte druiven om de wijn mee te maken zijn Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Cava wordt net als Champagne gemaakt volgens de méthode champenoise, in Spanje omgedoopt tot de méthode traditionelle. In de volksmond wordt Cava nog wel vaak Champán of Champaña genoemd.
3. Prosecco
Deze Italiaanse favoriet wordt gemaakt van de Glera-druif en via de Charmat-methode, waarbij de tweede gisting in een tank plaatsvindt. Dit proces levert een lichte, fruitige wijn op, bekend als Prosecco.
- Kenmerken: Frisse aroma’s van appel, peer en citrus.
- Uniek: Perfect als aperitief of in cocktails zoals een Bellini.
Prosecco is de meest populaire mousserende wijn uit Italië. Hoewel de wijn vaak wordt vergeleken met Champagne wordt de wijn gemaakt van andere druiven en op een andere manier. Namelijk van de Glera druif en volgens de Charmat Methode. Tot zo’n dertig jaar geleden werd de wijn alleen in Veneto, de herkomstregio van de wijn, gedronken. Doordat de wijn als het perfecte aperitief werd gezien is de wijn inmiddels wereldwijd in populariteit gestegen.
4. Crémant
Crémant wordt geproduceerd in verschillende regio's van Frankrijk, zoals de Elzas en Bourgogne, en biedt een betaalbaar alternatief voor Champagne.
- Kenmerken: Fluweelzacht en romig.
- Uniek: Gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle, maar buiten de Champagnestreek.
Oorspronkelijk verwees Crémant naar een bepaalde stijl van mousserende wijn geproduceerd in de Champagnestreek volgens de Méthode Champenoise. In tegenstelling tot de klassieke Champagnes waren Crémants iets minder bruisend. Crémant betekent letterlijk romig en dat is dan ook wat de wijn is: fluweelzacht en romig.
De betekenis van Crémant is echter geëvolueerd en verwijst naar elke wijn die is gemaakt volgens de Méthode Champenoise, maar die niet uit de Champagnestreek komt. Crémants kunnen worden gemaakt in zeven verschillende regio’s in Frankrijk: Crémant de Bordeaux, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant d’Alsace, Crémant de Loire en Crémant de Bourgogne. Crémant d'Alsace is veruit de meest productieve regio en produceert meer dan vijftig procent van alle Franse Crémants.
Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?
De productiemethode bepaalt voor een groot deel de kwaliteit, smaak en prijs van mousserende wijn. Hier zijn de belangrijkste methodes:
-
Méthode Traditionnelle
- Tweede gisting in de fles.
- De wijn rijpt op de gistcellen voor extra complexiteit.
- Gebruikt voor Champagne, Cava en Crémant.
-
Charmat-methode
- Tweede gisting in een afgesloten tank.
- Sneller en goedkoper proces.
- Gebruikt voor Prosecco.
-
Transfermethode
- Combinatie van traditionele en tankmethodes.
- Tweede gisting in de fles, gevolgd door filtratie in tanks.
-
Carbonatatie
- Koolzuurgas wordt toegevoegd aan stille wijn.
- Meest eenvoudige en voordelige methode.
1 Méthode Traditionnelle
- Tweede gisting in de fles.
- De wijn rijpt op de gistcellen voor extra complexiteit.
- Gebruikt voor Champagne, Cava en Crémant.
2 Charmat-methode
- Tweede gisting in een afgesloten tank.
- Sneller en goedkoper proces.
- Gebruikt voor Prosecco.
3 Transfermethode
- Combinatie van traditionele en tankmethodes.
- Tweede gisting in de fles, gevolgd door filtratie in tanks.
4 Carbonatatie
- Koolzuurgas wordt toegevoegd aan stille wijn.
- Meest eenvoudige en voordelige methode.
Hoe droog is mousserende wijn?
Mousserende wijn kent verschillende niveaus van droog en zoetheid. De aanduidingen op het etiket helpen je de juiste keuze te maken:
- Brut Nature: Kurkdroog, zonder toegevoegde suiker.
- Extra Brut: Droog, met minimaal restsuiker.
- Brut: Droog, met een subtiele zoetheid.
- Sec: Droger dan Brut, maar met een merkbare zoetheid.
- Demi-Sec: Lichtzoet met een fruitig karakter.
- Doux: De zoetste variant, perfect als dessertwijn.