

Bijzondere tijden vragen om bijzondere wijnen. Ondanks dat de kerstdagen er dit jaar hoogstwaarschijnlijk net even anders uitzien dan we gewend zijn, betekent dat niet dat we ook dit jaar niet groots mogen uitpakken. We hebben daarom wijnen van de bovenste plank uit ons assortiment gehaald die uw kerstdagen én kerstdiner naar een hoger niveau tillen. Van een uitzonderlijke Saint-Émilion Grand Cru tot een parel van een Pouilly-Fumé. Dat wordt genieten!
1. Château Fourcas Dupré Listrac-Médoc AOP
- Uit een van de beroemdste wijndorpen in Médoc, komt deze krachtige Château Fourcas Dupré Listrac-Médoc. Een prachtige Bordeauxwijn met rood en zwart fruit, kruidige houttonen en een mooie diepte. Een grote dinerwijn voor een heel zacht prijsje. Heerlijk bij lamsvlees, rood vlees, wild en harde kazen.
2. Château Pontet Saint-Émilion Grand Cru AOC
Je hebt wijn en je hebt WIJN. Juist, met hoofdletters. Tot die laatste categorie behoren de wijnen uit Saint-Émilion, het bijzondere dorp in wijnwalhalla Bordeaux. Deze indrukwekkende wijn tilt elke maaltijd naar een gastronomisch niveau. Heerlijk bij wild, gevogelte en camembert.
3. Château Rollin Haut-Médoc AOP Cru Bourgeois
Wijnen uit de Médoc hebben een ongeëvenaarde wereldreputatie en staan bekend als de beste wijnen ter wereld. Château Rollin bewijst dat met deze prachtige Cru Bourgeois, die is gemaakt onder toeziend oog van de wereldberoemde oenoloog Eric Boissenot. Heerlijk bij gegrild rood vlees, stoofschotels, wild, lam en gevogelte.
4. Left Field Boatship Syrah Hawke's Bay
Dat Syrah wonderbaarlijk fraaie resultaten behaalt in Nieuw-Zeeland, bewijst deze Left Field Boatship Syrah uit het beroemde Hawke’s Bay. De druif is er helemaal in zijn element en beloont dat met een intens bouquet van rijp fruit, peper en kruiden. In de mond sluiten tonen van hout, cacao en mokka zich aan. Een prachtwijn die perfect samengaat met gegrild rood vlees, gegrilde groenten blauwaderkaas.
5. San Tanaro Roero Arneis DOCG
Dat Syrah wonderbaarlijk fraaie resultaten behaalt in Nieuw-Zeeland, bewijst deze Left Field Boatship Syrah uit het beroemde Hawke’s Bay. De druif is er helemaal in zijn element en beloont dat met een intens bouquet van rijp fruit, peper en kruiden. In de mond sluiten tonen van hout, cacao en mokka zich aan. Een prachtwijn die perfect samengaat met gegrild rood vlees, gegrilde groenten blauwaderkaas.
6. Vina Real Rioja Gran Reserva
Deze klassieke mix van Tempranillo en Graciano is maar liefst drie keer in prijzen gevallen. De Gran Reserva wordt alleen in de meest uitzonderlijke jaren gemaakt van de beste, met de hand geoogste, druiven. Met een houtrijping van maar liefst 24 maanden en een rijping van meerdere jaren op de fles is deze prachtige wijn klaar om ontkurkt te worden. Heerlijk bij gevogelte, entrecôte en lamsvlees.
7. Anne Laure Litz Riesling Grand Cru
De koning van de druiven, met zo’n eervolle aanduiding zou de Riesling bijna naast de schoenen lopen. Ware het niet dat de druiven uit Elzas wel wat anders aan hun hoofd hebben. Juist, het voortbrengen van gastronomische wijnen! Dit juweel uit de Elzas is heerlijk bij zalm, gevogelte en coquilles.
8. Oro Italiano Governo All’Uso Toscano IGT
Italiaanse perfectie onder de kurk! Vol kersen en zwarte bes, weelderiger dan menig dure Amarone en aangenaam zacht geprijsd. De wijn kreeg maar liefst 99 punten, de maximale score, van wijncriticus The Italian Wine guy. Heerlijk bij entrecôte en rijk gevulde pasta’s met Parmezaanse kaas.
9. Finca Santa Bella Black Label Malbec Uco Valley Argentina
Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Argentinië en Malbec. De van oorsprong Franse druif is met open armen ontvangen in het Zuid-Amerikaanse land en daar uitgegroeid tot de nationale trots. Dat de druif het beste tot zijn recht komt in Mendoza, bewijst deze rijke en bijzonder luxe wijn van Santa Bella. Heerlijk bij gegrild vlees en pasta’s met rode saus.
10. Mezzatia Primitivo-Negroamaro Da Uve Leggermente Appassite Salento IGT
In Salento, het kloppend wijnhart van Puglia, zijn de lokale druiven Primitivo en Negroamaro in de fles verenigd. Dat nadat ze de befaamde Appassite-behandeling zijn ondergaan en samen een half jaar doorbrachten op eikenhout. Het resultaat is een schitterende wijn vol donker fruit, fijne kruiden en een waanzinnige afdronk. Heerlijk bij gegrild vlees, stoofvlees en oude kazen.