Châteauneuf-du-pape is de bekendste en meest gerenommeerde appellatie in de Rhône vallei en staat bekend om de krachtige, volle rode wijnen die er voornamelijk worden gemaakt van het klassieke Zuidelijke-Rhône-druiven trio: Grenache, Syrah en Mourvèdre. Het gebied wordt ook wel de baken voor de Franse wijncultuur genoemd. De naam Châteuneuf-du-Pape betekent ‘het nieuwe kasteel van de paus’ en verwijst naar een eeuwenoud kasteel dat hierin de veertiende eeuw werd gebouwd als zomerverblijf voor de paus. Lees alles over deze beroemde wijn.
Grondsoort en klimaat
Wat is er dan zo speciaal aan de wijnen uit Châteauneuf-du-Pape? Het antwoord is simpel: het mediterrane klimaat en de grondsoort. De wijngaarden staan aangeplant op een bodem van rode aarde en klei met daar bovenop grote ronde keien. Dit zorgt ervoor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden en in de nacht wordt afgegeven waardoor de druiven veel smaak ontwikkelen.
Verschillende druivenrassen
Grenache is hier koning in de wijngaarden. De blauwe druif wordt in vrijwel elke rode Châteuneuf gebruikt en veel wijnen worden zelfs volledig van deze druif gemaakt. Het druivenras presteert hier beter dan in welke Franse streek dan ook. Na Grenache zijn Mourvèdre en Syrah de twee belangrijkste druivenrassen. De laatrijpe Mourvèdre gedijt alleen in warmere en drogere wijngaarden en voegt diepte en tonen van chocolade toe. Syrah groeit het beste in koelere gebieden een geeft de wijnen structuur en een kruidige toets met aroma’s van zwart fruit.
Witte Châteauneuf-du-Pape wordt gemaakt van vier verschillende soorten druiven, waaronder de Clairette en de Grenache Blanc. Deze witte wijn is vol van smaak met veel fruit aroma’s en een vaak bloemige geur.
Verschillende methodes
Châteauneuf-du-Pape wijnen zijn grofweg in twee categorieën te verdelen. De Traditionele methode en de moderne methode:
- De traditionele methode zorgt voor volle, kruidige en complexe wijnen die jaren bewaard worden en zich pas goed tonen na enkele jaren fles lagering. In deze wijnen zijn veel nuances te ontdekken van zwart fruit zoals kersen, zwarte bessen en pruimen en ook chocolade, kruiden en hout. .
- De nieuwe generatie wijnbouwers combineert oude tradities met wat modernere opvattingen rond wijnbouw, waardoor de wijnen tegenwoordig al na een jaar of drie op dronk kunnen zijn. Deze moderne methode geeft meer fruitige en lichte wijnen, die vaak ook wat goedkoper zijn.
Bekijk hieronder ons aanbod Châteauneuf-du-Pape: