Velen van ons genieten van een glas bubbels bij speciale gelegenheden, maar wist je dat Champagne ook heerlijk is in combinatie met diverse gerechten? De bubbels in Champagne schudden de smaakpapillen wakker en zorgen er voor dat je mond na elke slok wordt schoongespoeld. Ze ontdoen het gehemelte van vettigheid en frissen de mond op voor de volgende hap. Perfect bij een vette hap! Zet die fles dus maar koud en geniet van een heerlijk glas Champagne.
Wat is Champagne?
Champagne is een Franse mousserende wijn. De wijn wordt meestal gemaakt van de druivensoorten Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay. De meest gedronken Champagnes zijn Brut Champagnes. Dit is een soort Champagne waarin minder dan 15 gram suiker per liter zit. Alleen mousserende wijnen uit de regio Champagne die geproduceerd zijn volgens de méthode traditionelle, mogen Champagne heten. De wijn is vaak fris-zuur van smaak en kan erg verschillen in prijs. Voor zo'n 20 euro haal je al een goede fles Champagne in huis, maar dit kan hoog oplopen tot soms wel duizenden euro's.
Waar drink je Champagne bij?
Mousserende wijnen hebben een hogere zuurgraad en een lager suikergehalte dan tafelwijnen. Deze twee uitersten vormen een aanvulling op bijna alle gerechten. Termen en aroma's die vaak worden gebruikt om Champagne te omschrijven zijn romig, brioche, amandelen en geroosterd brood. Dit wordt bereikt doordat de wijn sur lie rijpt, dat betekent op zijn dode gistcellen. Niet gek dat gist ook vaak wordt gebruikt om de smaak van Champagne te omschrijven.
Champagne wordt meestal als aperitief gedronken. Heerlijk met een handje gezouten nootjes of kaaskoekjes. Champagne met vis is ook een goede combinatie, vooral als er in het gerecht ook brood of iets romigs terug is te vinden. Rechts vind je enkele van onze tips voor succesvolle wijnspijs combinaties en enkele suggesties om zelf te proberen:
- Gezouten nootjes
- Kaaskoekjes
- Warmgerookte zalm
- Oesters
- Salade van kreeft en basilicum
- Sushi
- Krab
- Cougères
- Aardbeien
- Carpaccio (rundvlees)
- Kaviaar
- Gefrituurde inktvis