Het verschil tussen Cava, Champagne en Prosecco

Geplaatst door:
op 08-12-2020
Share

Iedereen weet dat Champagne Frans is, Cava uit Spanje komt en Prosecco uit Italië. Maar wat onderscheidt de ene mousserende wijn nu echt van de ander? Er zijn veel verschillen, maar de drie belangrijkste zijn de druiven die worden gebruikt, de locatie waar deze druiven groeien en de productiemethode voor de tweede gisting.

  Champagne Cava Prosecco
Land Frankrijk Spanje Italië
Regio Champagne Catalonië Veneto
Druiven Pinot noir, Meunier en Chardonnay Macabeo, Parellada en Xarel-lo Glera
Productiemethode Méthode Champenoise Méthode traditional Charmat-methode

 

zoete rode wijnzoete rode wijn

Druiven en locatie

Mousserende wijn is een erg brede term die elke wijn met bubbels omvat. Zelfs champagne is een mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne. Alleen mousserende wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk mag deze naam dragen. De wijn wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of meunier. Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.

zoete rode wijnzoete rode wijn

Productiemethode

Een ander groot verschil tussen Cava, Champagne en Prosecco is de manier waarop deze mousserende wijnen worden gemaakt. Cava en Champagne worden op dezelfde manier gemaakt, met behulp van de méthode champenoise die in Spanje is omgedoopt tot de méthode traditionel. Bij deze methode ondergaan de wijnen een tweede gisting in de fles. Niet-mousserende wijn ondergaat één gisting waarbij de alcohol ontstaat. Bij de tweede gisting in de fles ontstaan de bubbels en wordt dus ook de mousserende wijn geboren. 

Prosecco daarentegen wordt gemaakt volgens de Charmat-methode. Hier ondergaat een groot deel van de wijn een tweede gisting in roestvrijstalen tanks in plaats van in de fles. Bij Champagne mag alleen gebruik worden gemaakt van de méthode champenoise, maar bij prosecco mag van beide methoden gebruik worden gemaakt. Wel is de Charmat-methode de meest gebruikelijke voor Prosecco, deze zorgt er namelijk voor dat de fruitige kenmerken van de wijn goed tot hun recht komen.

zoete rode wijnzoete rode wijn

Soorten Cava, Champagne en Prosecco

Er zijn verschillende soorten Cava, Champagne en Prosecco. Elk van deze wijnen heeft verschillende stijlen. Droog, licht zoet, wit, roze, een enkel oogstjaar, een combinatie van wijnjaren, een druif of meerdere druiven… en ga zo maar door. Daarom is de wereld van de mousserende wijn zo leuk. Er zijn eindeloze mogelijkheden en stijlen om uit te proberen. Probeer ze allemaal en bepaal welke je het lekkerst vindt!

zoete rode wijnzoete rode wijn

Bestel Cava, Champagne of Prosecco!

    • Casa Safra Cava Brut
    Spanje, Catalunya
    Waardering:
    80% 100 0
    (1)
    Casa Safra Cava Brut
    Smaak - Fris
    Druif - Macabeo, Perellada, Xarel-lo
    Normale prijs 16,98 Speciale prijs 7,99
    Je bespaart
  1. Italië, Veneto
    Barocco Prosecco Extra Dry
    Smaak - Opwekkend
    Druif - Glera
    Normale prijs 17,98 Speciale prijs 7,99
    Je bespaart
  2. Spanje
    El Real Sparkling
    Smaak - Opwekkend
    Druif - Macabeo, Parellada, Xarel-lo
    13,98
  3. Spanje
    Waardering:
    90% 100 0
    (2)
    Casa Safra Cava Brut Rosado
    Smaak - Fris
    Druif - Garnacha
    16,49
  4. Italië
    De Angeli Vino Spumante Brut Blanc de Blancs
    Smaak - Opwekkend
    Druif - Chardonnay, Glera
    13,98
  5. Frankrijk, Bourgogne
    Waardering:
    100% 100 0
    (2)
    Heritage d’Or Crémant de Bourgogne Brut
    Smaak - Licht
    Druif - Chardonnay, Gamay
    23,98
  • Vandaag besteld, snel in huis
  • Groot assortiment mousserende wijnen
  • De laagste prijzen mousserende wijnen
  • Gratis retour sturen
Reacties

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?