De mousserende wijn van Spanje heet Cava. Een populaire wijn, maar waarom? Komt het door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding of omdat het zo`n goed betaalbaar alternatief is voor Champagne? Laten we het tot op de bodem uitzoeken!
Waar komt Cava vandaan?
Klimaat
Hoe wordt Cava gemaakt?
Soorten Cava
Waar komt Cava vandaan?
De meeste Cava komt uit Penedés in Catalonië, in het noordoosten van Spanje. Ook in de regio’s Aragon en Rioja wordt Cava gemaakt, maar Penedés is verreweg het grootste productiegebied. Met een totaal wijngaardoppervlak van zo’n 32.000 hectare wordt er jaarlijks ongeveer anderhalf miljoen hectoliter Cava gemaakt.
Het gebied heeft de Denominación de Origen (DO) status, wat inhoudt dat er alleen in het afgebakende gebied Cava gemaakt mag worden. Ook zijn er afspraken over de maximale opbrengst. Deze wettelijke voorschriften zijn in het leven geroepen om de wijn een zekere basiskwaliteit te geven.
De wijngaarden in Penedés zijn verdeeld in drie verschillende hoogtes. De eerste begint bij nul en eindigt bij 250 meter. Dit is een warm gebied dat goede wijnen voortbrengt. Het tweede stuk ligt op een hoogte tussen de 250 en 500 meter. Doordat dit gebied wat hoger ligt is het klimaat er wat koeler. Dit is beter voor de druiven. HEt hoogste gebied ligt aan de rand van het gebied op een hoogte van 500 tot 800 meter. Hier is het nog koeler, vergelijkbaar met het klimaat in de Champagnestreek. Dit gebied geeft een lage opbrengst, maar de druiven zijn wel heel geconcentreerd.
Overigens wordt er in Penedés niet alleen maar Cava gemaakt. Er komen ook mooie witte en rode wijnen zonder koolzuur uit dit gebied. Enkele producenten weten van de Cava druiven Macabeo, Xarel-lo en Parellada bijzondere droge witte wijnen te maken.
Klimaat
Penedés heeft een gematigd mediterraan klimaat met maximale temperaturen van rond de 28 graden en een minimale temperatuur van rond de twee à drie graden. Doordat het landschap erg gevarieerd is zijn er verschillende microklimaten. Door deze diversiteit heeft de wijnmaker de gelegenheid om verschillende druivenrassen, die elk net even andere omstandigheden vragen, aan te planten.
Hoe wordt Cava gemaakt?
Cava bestaat uit een blend van meerdere druivenrassen en wordt gemaakt volgens de méthode champenoise, net als bij Champagne. De druiven die het meest worden gebruikt om Cava te maken zijn Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Hiervan wordt in eerste instantie een basiswijn gemaakt op de gebruikelijke manier. Dit is dan nog een stille wijn zonder koolzuur.
De bubbels komen via de eerder genoemde méthode champenoise in de fles. Dit houdt in dat de fles gebotteld wordt met een mengsel van suiker en gist. De fles wordt afgesloten met een tijdelijke kroonkurk en door het mengsel van suiker en gist ondergaat de wijn een tweede gisting op de fles. Doordat het koolzuur dat ontstaat niet kan ontsnappen uit de fles lost het op in de wijn. Na minimaal negen maanden rijping worden de gistresten verwijderd en wordt de fles afgesloten met de definitieve kurk. Om te voorkomen dat deze voortijdig van de fles afschiet door de druk, wordt er een zogenaamde muselet omheen gezet.
Soorten Cava
Er bestaan verschillende soorten Cava. Zo is er bijvoorbeeld witte en rosé Cava. Voor rosé Cava wordt vaak de blauwe druif Garnacha toegevoegd. Daarnaast zijn er verschillende categorieën, oplopend in graad van zoetheid. De meest voorkomende is Cava Brut, een vrijwel droge stijl waarbij er maximaal 15 gram suiker per liter wijn aanwezig is.
Ook is er een onderverdeling in de periode van rijping. Een Cava moet minimaal negen maanden rijpen in de kelder. Voor een Reserva is dat minimaal 15 maanden en een Gran Reserva minimaal 30 maanden. Op het etiket van een Gran Reserva staat het oogstjaar vermeld, terwijl er normaal gesproken geen oogstjaar op een fles Cava staat. Het gaat altijd om een mengsel van verschillende oogstjaren. De producent probeert hierbij te streven naar een voor dat huis herkenbare stijl.
Wilt u een mooie fles Cava kopen? Bekijk hier ons aanbod: