Carménère: Chileens trots

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze artikels toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: Saskia
op 05-08-2022
Share
Carménère
Carménère

Daar waar het in Bordeaux een bijna uitgestorven ras was, straalt de druif in Chili al het wijntrots uit. Juist, we hebben het over carménère! Hoe kan het ook anders. Carménère heeft een typische status in Chili gekregen, die vergelijkbaar is met malbec in Argentinië.

De naam voor carménère is niet zomaar uitgekozen. Het is namelijk Latijn voor ‘karmijn’. Dit is een verwijzing naar de heldere roodachtige kleur van de bladeren van de druif na de oogsttijd. De bladeren krijgen in deze periode een felrode kleur, die ook wel karmijn wordt genoemd. De druif is een oude variëteit uit de Bordeaux, die een afstammeling is van cabernet franc. Tijd om een blik terug in de tijd van carménère te maken!

Carménère in Bordeaux

Het zal je waarschijnlijk niks verbazen dat deze prachtige druif verschillende benamingen heeft. Zo wordt carménère in Bordeaux, Frankrijk ook wel grande vidure genoemd. Volgens de wet moet voor een rode Bordeaux van één of meer van de volgende zes rode druiven gebruik worden gemaakt: merlot, cabernet sauvignon, carbernet franc, petit verdot, carménère en/of malbec. Daar waar merlot en cabernet sauvignon tachtig procent van de wijngaarden in Bordeaux bestrijken, vormen de laatste vier druiven slechts twee procent van het wijngaardareaal van Bordeaux. De wieg van deze druif staat in Bordeaux, maar rijpt zo laat in het jaar, dat hij in de Bordeaux nauwelijks tot rijpheid kwam. Dit leverde wijnen op die alles behalve een grandioze konden worden. Ondanks dat de druif bijna niet meer bestaat in  Bordeaux, zien sommige wijnboeren nog steeds de toegevoegde waarde van deze druif. Door de juiste kennis en liefde voor deze druif, inclusief een relatief late oogst, springt carménère er ook bij wijnboeren in de Bordeaux weer uit. Zo ook bij Château Soussans Margaux: een klein drupje carménère maakt deze wijn helemaal af.  

Carménère in Chili

Eind negentiende eeuw werden een aantal variëteiten vanuit het Franse Bordeaux naar Chili gebracht. Men dacht dat dit enkel ging om cabernet sauvignon en merlot. Vreemd genoeg was er een onderscheid te merken tussen de merlot stokken. Daar waar merlot vrij vroeg rijpend is, stond er ook een deel aangeplant die erg laat rijp werd. Later bleek dat dit carménère was. De druif is een typisch Chileense druif geworden. Ondanks dat bij de ontdekking veel stokken werden gerooid om toch weer voor merlot te vervangen, zag een aantal wijnboeren toch ook de pracht en praal van de druif. Chili’s warme, lange groeiseizoen is perfect voor de druif.  

De ontdekking van carménère

Daar waar de Chilenen dachten dat ze stokken van merlot hadden aangeplant, kwamen ze op een hele speciale locatie achter het daadwerkelijke DNA van deze druif. Carménère is herontdekt bij Viña Carmen, in de Maipo Valley in het midden van de jaren 1990. Alsof het voor elkaar bestemd was!

Carmen re 1240xCarmen re 1240x

Kenmerken carménère

Carménère kenmerkt zich door een fascinerend zachte wijn met prachtige aroma’s van framboos, rode bessen, zure kersen, een vlaagje rode paprika, groene tabak, mokka, koffie, leer en specerijen. In tegenstelling tot cabernet sauvignon heeft de druif lagere zuren en zachtere tannines. Dat er ook enorm veel overeenkomsten zijn is niet zo vreemd. Carménère is namelijk een kruising van cabernet franc en gros cabernet. En laat cabernet franc nou ook de vader zijn van cabernet sauvignon én merlot. Benieuwd naar een prachtige carménère? Proef deze Indomita Quintus Carménère Gran Reserva eens: een schitterend houtgelagerde Gran Reserva met verleidelijk rood fruit, hinten van specerijen en vol kruidig.

Carménère in opkomst in China

In China wordt veel geëxperimenteerd met wijn maken. Zo maken ze daar ook gebruik van carménère, al heeft de druif daar andere namen en wel hele bijzondere! Cabernet gernischt en cabernet shelongzhu, dit laatste betekent cabernet slangenparel, en dat vinden wij maar al te mooi!

Wat eet je bij carménère?

Door het boerse karakter smaakt carménère heerlijk bij rijke gerechten met pit. Denk aan stoofschotels met rundvlees, chili con carne, goulash om de paprika te benadrukken en zelfs pikantere stoofschotel (wat in Chili heel normaal is). Toch heeft de wijn ook veel frisse aroma’s, dus schroom niet om daar nog iets fris naast te serveren. Wees vooral niet te bang om lekker wat kruiden in je gerecht te gebruiken, want als een wijn het aankan, is het deze wel!

  1. 2018 | Frankrijk, Bordeaux
    Château Soussans Margaux AOP
    Smaak - Vol & Krachtig
    Druif - Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménère
    39,99

Op zoek naar meer inspiratie?

Reacties