Bekijk alle:
Prachtige dorpjes, een glooiend landschap, abdijen, kastelen en cipressen? Dan rijden we natuurlijk door Toscane heen. Een prachtig gebied dat uitermate geschikt is voor het maken van kwaliteitswijnen. We reizen af naar Toscane, het succesvolle dorp Montalcino en de wijn die daar wordt gemaakt.
Toscane staat bekend om haar prachtige rode wijnen. Zo’n tachtig procent van de wijnen afkomstig uit Toscane is dan ook rood. De koning van de Toscaanse druiven is sangiovese. Daar zijn verschillende klonen uit ontstaan, elk geschikt voor de verschillende gebieden en liggingen. In Brunello di Montalcino wordt gebruik gemaakt van de kloon sangiovese grosso, die soms -het zal je vast niet verbazen- ook brunello wordt genoemd.
Één druif voor groot succes
Wijnen uit Brunello di Montalcino zijn heel klassieke wijnen en behoren tot de meest prestigieuze wijnen ter wereld. Het zijn rijke wijnen met een lange levensduur. De sangiovese-druif bevat veel zuren en tannines en vraagt dan ook om de nodige rijping alvorens op de markt gebracht te worden. Een Brunello mag niet eerder dan vijf jaar na de oogst verkocht worden.
Wijnen uit Brunello di Montalcino moeten minimaal 50 maanden rijpen, waarvan minimaal 24 maanden op houten vaten en minimaal 4 maanden op de fles. Om de term ‘Riserva’ op het etiket te mogen gebruiken, zal de wijn nog een jaar extra moeten rijpen en deze komt dus pas zes jaar na de oogst op de markt. Dit maakt de wijnen zeer exclusief. Brunello’s zijn vaak 8 à 10 jaar na de oogst op z’n best, maar kunnen nog veel langer liggen.
De smaak van Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino is een wijn met veel body, relatief veel zuren en een volle smaak. In de neus kun je aroma’s verwachten van rood fruit, kersen, vanille en viooltjes. In de mond word je verrast door fijne tonen van kersen, zwarte bessen, leer, tabak, nootjes, karamel en anijs. Brunello’s zijn krachtige wijnen, met complexiteit en een aanhoudende afdronk. Een waar feest in het glas!
Het kleine broertje Rosso di Montalcino
Rosso di Montalcino is het kleine broertje van Brunello. Deze wijn wordt gemaakt van dezelfde sangiovesekloon. De Rosso di Montalcino rijpt een stuk korter waardoor deze veel frissere tonen heeft en ook minder krachtig is. Vaak zijn de wijnstokken waarvan een Rosso wordt gemaakt ook jonger. De wijn kan gemaakt worden onder minder strenge regels en dat maakt het prijskaartje ook net wat toegankelijker.
Brunello schandaal
In 2008 en 2009 besloten enkele wijnboeren om naast de enige toegestane druif sangiovese, ook het sap van andere druiven toe te voegen, vaak merlot of cabernet sauvignon. Dit deden zij om de wijn te verfijnen. Dit werd gezien als een groot schandaal, door de Italiaanse pers ook wel Brunellogate en Brunellopoli genoemd. De wijnboeren moesten hun wijn degraderen tot IGT Toscane en mochten niet de mooie DOCG appellatie gebruiken. De Verenigde Staten heeft enige tijd geweigerd Brunello di Montalcino in te kopen, behalve als wijnboeren konden bewijzen dat de wijn van enkel sangiovesedruiven is gemaakt. Gelukkig zijn de wijnboeren ondertussen veel te trots op het prachtige product dat zij maken en weten zij jaar op jaar een geweldige Brunello neer te zetten waar wij van morgen genieten.
Wijn spijs bij Brunello
De klassieke Brunello laat zich goed combineren met Italiaanse gerechten met vlees, tomaten en zoals pasta met bolognesesaus, gebraden koteletten, lamsbout met knoflook en rozemarijn of een mooi stuk gebraden eend. Bij de Toscaanse Pecorinokaas en Parmezaanse kaas is Brunello de perfecte partner. Laat de wijn een uurtje ademen alvorens hem te serveren, het liefst in een karaf.
De beste Brunello oogstjaren
In de afgelopen 20 jaar zaten een aantal hele goede Brunello-jaren. 2004, 2006, 2007, 2010, 2012, 2015 en 2016 zijn uitzonderlijk mooie jaren die prachtige wijnen hebben opgeleverd. En als de voortekenen ons niet bedriegen, gaat ook 2022 de boeken in als een uitmuntend oogstjaar. Een jaar met uitdagingen door hitte en droogte, maar de druiven die de kelder hebben bereikt zijn van een grandioze kwaliteit. Dat belooft wat!