Vanaf begin april is het ruim twee maanden genieten van asperges, elk jaar opnieuw. Toch klinkt jaarlijks, als het eerste witte goud wordt gestoken, de vraag: welke wijn schenken we bij asperges? De klassieke combinatie is asperges met een witte wijn uit de Elzas. De mooie milde, elegante wijn, niet te vol of te krachtig, biedt een goed tegenwicht voor de subtiele bitters van de ‘Koningin der groenten’. Daarnaast bevatten asperges een natuurlijke zoetstof, die perfect combineert met een licht zoetje in de wijn. Met een Riesling of een Pinot Blanc uit de Elzas (d’Alsace) zit je al snel goed.
Over het algemeen geniet een niet-houtgerijpte witte wijn de voorkeur, al is voor de liefhebber van rode wijn een jonge, licht gekoelde Beaujolais of Valpolicella ook een optie. Iets als échte aspergewijnen bestaat niet, de manier waarop de asperge wordt bereid is namelijk bepalend voor de wijnkeuze. Daarom hieronder een handig overzicht van de bekendste bereidingswijzen met daarbij hemelse wijnsuggesties.
Asperges met botersaus, ham en ei
In deze klassieke bereidingswijze draait het allemaal om de natuurlijke smaken van de asperge. Heerlijk zacht en mild, prachtig ondersteund door de ronde smaak van de botersaus. Dat maakt een droge witte wijn met bescheiden aroma’s en een ietwat mollige structuur tot de perfecte partner. Ideale huwelijkskandidaten zijn:
- Pinot Blanc (Elzas)
- Weissburgunder
- Chardonnay (niet-houtgerijpt)
Asperges met zalm
Nog zo’n klassieker: asperges met zalm. Bij dit gerecht wordt de wijn echter niet afgestemd op de asperge, maar op toch wat overheersende smaak van de vis. We willen natuurlijk niet dat de wijn ondergesneeuwd raakt. Tegelijkertijd is het ook niet de bedoeling dat de wijn het hoogste woord voert. Balans is het toverwoord en dat bieden mild droge en bescheiden aromatische witte wijnen als:
- Grüner Veltliner
- Pinot Blanc
- Chardonnay (niet-houtgerijpt)
Gegratineerde asperges en quiche met asperges
Zijn de asperges stevig ingepakt in een quiche of gegratineerd met pittige belegen kaas, dan mag de wijn ook wat uitgesprokener van smaak zijn. Want ook hier geldt dat het gaat om de balans. De aanwezige smaken van het aspergegerecht vormen een smaakvol duo met aromatische wijnen als:
- Chardonnay (houtgerijpt)
- Verdejo (Rueda)
- Cava
Aspergesalade
In geen enkel gerecht komen de pure smaken van asperges zo naar voren als in een salade met rauwe asperges. Uitgesproken, intens en fris, met een klein bittertje. Dat kenmerkende karakter van de ‘Koningin der groenten’ wordt versterkt door een opwekkende droge witte wijn, zoals:
- Sauvignon Blanc
- Chenin Blanc
Aspergesoep
Zelf de asperges geschild? Perfect, dat betekent namelijk dat je een heerlijke aspergesoep kunt maken. Of dat een heldere soep wordt, bijvoorbeeld met kip, of een lekker romige gebonden aspergesoep, ook wel Limburgse aspergesoep genoemd, is geheel aan jou. Net als de wijn die je daarbij schenkt natuurlijk. Toch doen we je graag een suggestie bij beide gerechten.
Bij een heldere aspergesoep past een droge, frisse witte wijn namelijk het best.
De smaak van een romige Limburgse aspergesoep wordt heerlijk versterkt door:
- Chardonnay (niet-houtgerijpt)
- Pinot Blanc
Groene asperges
Het witte goud kent een smakelijk broertje: de groene asperge. Deze al even smaakvolle variant krijgt z’n prachtige kleur omdat-ie boven de grond groeit, in tegenstelling tot de witte asperge die bij de oogst uit de grond wordt gestoken. De groene jongens smaken bovendien sterker en kruidiger dan de wat delicatere witte asperges. Groene asperges kunnen daarom meer hebben dan de witte exemplaren.
Een hartige taart met Parmezaanse kaas en gedroogde ham? De groene asperge kan het aan! Of halveren en frituren in een jasje van loepiadeeg? Geen probleem voor de groene asperge. En wat te denken van een smaakvolle salade met groene asperge en geitenkaas? Die groene combinatie vraagt om een ‘groene wijn’ met stuivend frisse aroma’s. Onze suggestie in het wit:
- Sauvignon Blanc
- Verdicchio
Liever rood? Geen probleem voor groene asperges. Helemaal niet als je ze, gewikkeld in een plak serrano- of parmaham, op de grill legt. Dat vraagt om een goed glas, bij voorkeur licht gekoelde, rode wijn. Met onderstaande wijnen wordt dat extra genieten: