Bekijk alle:
Waan jezelf in de Provence: prachtige lavendelvelden, oude Franse dorpjes, Provençaalse kruiden, bergen, bijna altijd zon en natuurlijk… heerlijke rosé. De Provence kent vele gezichten, en als het om wijn gaat is het voornamelijk de rosé die eruit springt. Door de vele zonuren en bergen is het de ideale plek voor lichte, frisse en fruitige bleekroze wijnen.
Omsloten door bergen aan de noordelijke grens, en uitkijkend over de Middellandse Zee aan de zuidelijke zijde ligt de Provence. Hier heerst het meest mediterrane klimaat van Frankrijk, met zo’n 3000 zonuren per jaar. Zoek je nog een lekkere plek om op vakantie te gaan? Wij snappen ondertussen als geen ander waar jij straks naartoe wilt gaan. En dan na de vakantie die heerlijke Provence wijnen thuis schenken? We’ve got your back.
Terug naar het klimaat in de Provence. De mistral – een koude en heel droge windstroom - vliegt regelmatig voorbij. Die mistral is zowel een zegen als een vloek voor de wijngaarden is. De wind kan de druivenstokken flinke schade (windstress) toebrengen, denk aan bladverlies en gebroken scheuten, en tegelijkertijd blaast de mistral een droge en zuiverende wind door de wijngaarden waardoor schimmels geen kans krijgen.
Oudste wijnbouwgebied van Frankrijk
Vandaag de dag is de Provence het grootste rosé producerende gebied ter wereld. De Provence is zelfs het oudste wijnbouwgebied in Frankrijk. Griekse kolonisten vestigden zich rond de steden met huidige namen Marseille, Nice, Antibes en Saint-Tropez. De eerste wijnstokken werden aangeplant. Het waren de Romeinen die deze streek en de wijnbouw verder hebben uitgebreid. Ondertussen is rosé uit de Provence niet meer weg te denken. De grootste appellatie uit het gebied is de Côtes de Provence. Hier worden heerlijke witte en rode wijnen. Al is rosé natuurlijk de absolute ster in dit gebied: van alle honderd wijnflessen die deze appellatie verlaten, zijn er maar liefst tachtig gevuld met heerlijke rosé.
Assemblage wijnen van klassieke druivenrassen
De klassieke Provençaalse druivenrassen zijn grenache, cinsault, mourvèdre en tibouren. Je vindt er nog vele andere rassen zoals syrah en cabernet sauvignon. De grootste spelers zijn grenache en cinsault. Het zal je daarom vast niet verbazen dat deze het meeste staan aangeplant. In de Côtes de Provence worden vaak assemblage wijnen gemaakt. Dit zijn wijnen die gemaakt worden van verschillende druivenrassen.
Bloedende rosé methode
In de Provence staan dus voornamelijk blauwe druiven. Hoe maak je daar nou zo'n prachtige rosé van? Provence rosé moet minimaal 20 procent volgens de saignée methode worden gemaakt. Saigner is het Franse werkwoord voor bloeden. Rosé krijgt die mooie kleur omdat de schil van de blauwe druif, waarin de kleurstoffen zitten, kort meegist met de wijn. Als de gewenste kleur is bereikt, wordt het sap afgevloeid uit het vat. Hier is ook de benaming bloeden vandaan gekomen. De verschillende druiven worden apart vergist en later pas met elkaar gemengd tot de uiteindelijke wijn.
Kenmerken van Provence rosé
Niet geheel onbelangrijk: wat kun je verwachten van zo’n bleekroze Provence rosé? Een droge rosé die vaak gemaakt wordt om jong te drinken. De wijn heeft naast fruitige aroma’s van aardbei, rode bessen en grapefuit ook kruidige aroma’s van rozemarijn, lavendel en tijm. Dit maakt deze rosé heerlijk om te combineren met Provençaalse gerechten, bij de barbecue, zeevruchten, vis en gekruide kip.