Tr

Alles over Chianti: de meest populaire Italiaanse wijn

Winkelwagen samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Geplaatst door: Marleen
op 10-05-2021
Share
chianti
chianti

Naast de prachtige landschappen is de populariteit van de Chianti streek ook rechtstreeks verbonden aan de heerlijke rode wijnen die er worden gemaakt en bekend staan als Chianti-wijn. Een wijn die even onmisbaar is in de Italiaanse keuken als extra virgin olijfolie. Het is de meest gedronken wijn in Italië en tevens de meest gedronken Italiaanse wijn ter wereld. Lees hier alles over deze prachtige streek én wijn.

De mooiste Chianti-wijnen: 

Wat is Chianti-wijn? 

Chianti is een rode blend wijn uit Toscane die hoofdzakelijk wordt gemaakt van de Sangiovese druif. De wijn kenmerkt zich door zijn uitzonderlijke zuurgraad, robijnrode tint en aroma’s van zwarte bessen en kersen. Ook gedroogde kruiden, viooltjes, specerijen en aardse tinten kunnen terugkomen in deze prachtige wijn. 

Sangiovese druifSangiovese druif

De Chianti streek

De wijnen zijn afkomstig uit Toscane. Deze streek is wereldberoemd om zijn schitterende landschap en prachtige steden. De streek kenmerkt zich door prachtige heuvels met verspreid over het landschap olijf- en wijngaarden. Al sinds de 13de eeuw worden er in de regio wijnen gemaakt. 

De wijnen hebben de afgelopen eeuw een achtbaanrit doorgemaakt wat betreft kwaliteit. Voorheen stonden de wijnen vooral bekend als kwalitatief minder goede wijnen die toen werden gebotteld in de typische en decoratieve mandflessen. Dit imago heeft de wijn gelukkig grotendeels achter zich gelaten en vandaag de dag staat de regio bekend als een bron van wijnen van wereldklasse zoals Chianti en Brunello di Montalcino. 

De bekendste DOCG-wijnen uit Toscane zijn de Chianti en Chianti Classico. Chianti is een subregio tussen Florence, Arezzo en Siena. De regio kreeg in 1967 de DOC titel en in 1984 werd de regio gepromoveerd tot het hoogste niveau van de Italiaanse wijn classificatie: DOCG.

Chianti wordt voornamelijk gemaakt van de Sangiovesedruif en mag pas de naam Chianti dragen als deze druif voor 75 procent de fles vult. Ook Canaiolo, Cabernet Sauvignon en zelfs de witte druiven Trebbiano en Malvasia zijn toegestaan. De toevoeging Classico geeft aan dat de wijn uit het Classico-gebied komt. Wanneer de term Riserva op het etiket staat heeft de wijn minimaal twee jaar houtlagering gehad. En een Chianti Superiore geeft aan dat het alcoholpercentage minstens twaalf procent bedraagd.

ToscaneToscane

Soorten Chianti-wijn

Chianti Classico streek

De meest gewaardeerde wijnen uit het gebied komen uit de Chianti Classico streek, die in 1996 een aparte DOCG status kreeg. De flessen zijn versierd met het beroemde zegel van de zwarte haan (gallo negro) en de kwaliteit van de wijnen uit deze streek is veruit het best. 

Het verhaal gaat dat de hanen werden gebruikt om een grensgeschil tussen de strijdende provincies Siena en Florence te beslechten. De zwarte haan was het symbool van Florence, terwijl de witte haan voor Siena stond. Het is duidelijk wie de wedstrijd won. 

Gallo negroGallo negro

Chianti Classico Gran Selezione

Sinds 2013 bestaat de Chianti Classico Gran Selezione als het hoogste kwaliteitsniveau in de regio. De wijn moet minimaal 30 maanden rijpen, waarvan drie maanden op fles. De wijn moet tevens worden goedgekeurd door een speciaal proefpanel. 

Chianti Rufina

Na de Chianti Classico zone wordt de subzone Rufina gezien als een van de beste zones in de regio. Rufina ligt het verst van de kust af en heeft hoger gelegen wijngaarden dankzij de uitlopers van de Apennijnen. Het koelere klimaat maakt zo een langzamere rijping van de druiven mogelijk. De wijn heeft smaken van levendig fruit en sappige zuren, samen met mooie tannines die het mogelijk maken de wijn zo’n vijf tot tien jaar te laten ouderen.

Wat is lekker bij Chianti-wijn? 

Er wordt vaak gezegd: “What grows together, goes together”, wat slaat op hoe wijnen uit een bepaalde regio de neiging hebben om bij het eten uit de streek te passen. Hoewel dit niet altijd opgaat, lijkt dit bij Chianti meer te gelden dan bij welke wijn dan ook. Door zijn uitgesproken zuurgraad, vooral wanneer de wijn jong is, past deze uitstekend bij gerechten met tomatensaus, pizza’s en pasta’s zoals lasagne. Ook is het een uitstekende wijn bij een stuk gegrild vlees of een hamburger.

Reacties

Alstublieft login commentaar geven.

Heeft u geen account?

Meld u gratis aan..

Naar boven