AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Eiswein Probeerpakket (3 x 0,375L)
Een wijn die is gemaakt onder toezicht van de overheid? Raar maar waar. En mooi! Want om het predicaat Eiswein te mogen voeren op het etiket, moet het vloeibare goud aan flink wat eisen voldoen. Zo mogen de druiven,....
Meer LezenWijnsoort | Dessertwijn |
---|---|
Land | Oostenrijk |
Druivenras | Grüner Veltliner |
Regio | Niederösterreich |
Smaakprofiel | Stevig |
Serveertemperatuur | 6-8 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Allergenen | Sulfieten |
EAN-nummer | 8719418052052 |
Art.nr. | K200320 |
Awards | |
Stel je voor: lig je als overheidsfunctionaris hartje winter lekker warm onder de dekens, word je gebeld. Niet omdat er ijzel op straat ligt, maar omdat de druiven zijn bevroren. Goed nieuws! Want dat betekent dat de druiven voor de Eiswein geoogst kunnen worden. Dat mag alleen onder strenge voorwaarden en na goedkeuring van die functionaris. Als die heeft geconstateerd dat de druiven écht volledig zijn bevroren, wordt het aanpoten. Voor zonsopgang moeten de druiven namelijk in de pers belanden. En is het sap eenmaal uit de druif, dat komt diezelfde overheidsfunctionaris nog een keer langs om de hoeveelheid sap en het suiker in dat sap te controleren. Alles om die hoge standaard voor Eiswein te bewaken. Want ja, zo’n ijswijn staat voor dun bezaaide kwaliteit. De ideale condities doen zich namelijk niet elk jaar voor en het maken van Eiswein is arbeidsintensief. Dat maakt dat deze wijn van prachtkwaliteit schaars en in de regel ook aan de prijzige kant is. Maar je weet het: niet bij ons!
Eiswein: het vloeibare goud onder de wijnen
De grüner veltliner die voor deze AUT von Waldschütz Eiswein is gebruikt, rijpt op een helling in Niederösterreich met noordoostelijke ligging. Op de koude kant dus! En dat in een eeuwenoude lössbodem die rijk is aan mineralen. Het geeft de druiven de levendige aroma’s en fijne kruidigheid. De druiven worden in bevroren toestand geplukt en geperst. Het water in de druif is dan veranderd in ijs en dit ijs wordt gescheiden van de rest van de druif waardoor er een waanzinnig geconcentreerd sap overblijft. Zo ontstaat er een wijn met een uniek smaakprofiel die bijzonder lang kan worden bewaard. Er is flink wat kennis en kunde voor nodig om de druiven voor een ijswijn goed te laten rijpen en om te toveren tot een wijn van dit niveau. Vader en zoon Von Waldschütz beheersen dat ambacht als geen ander. Zij hebben deze prachtige ijswijn, ook wel het vloeibare goud genoemd, gecreëerd die klinkt als een delicaat zoete melodie van citrus, tropisch fruit, gedroogd fruit, rijke honing met een spetterend en peperig slotakkoord van de grüner veltliner. Applaus!