Antico Monastero Barolo
Deze Antico Monastero Barolo vertelt de bijzondere geschiedenis van een Italiaanse wijnfamilie. Van hoe een oud en verloren gewaand familierecept voor dé ultieme Barolo verloren raakte en teruggevonden werd.....
Meer Lezen- Gratis thuisbezorgd
- Gratis retourneren
- 100% proefgarantie
Koning der wijnen in granaatrood jasje
-
Entrecôte
-
Stoofvlees
-
Hert
-
Parmezaan
Flesinhoud | 0.75 |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Italië |
Druivenras | Nebbiolo |
Regio | Piemonte |
Smaakprofiel | Stevig |
Jaargang | 2018 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Houtrijping | 36 maanden |
Classificatie | DOC Piemonte |
Serveertemperatuur | 18-20 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2030 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8032793971115 |
Art.nr. | E102016 |
Awards | |

In het noorden van Italië ligt het stadje Barolo in de Piemonte, waar ook de wereldberoemde Barolo wijnen vandaan komen. Barolo’s zijn wijnen met fantastische charme en enorme status. Al eeuwen speelt de nobele druif nebbiolo hier de hoofdrol. De énige blauwe druif die gebruikt mag worden voor deze koningswijn. Aangenomen wordt dat in de achttiende eeuw Barolo’s nog zoet waren. Dit komt doordat de druif laat rijpt. Eenmaal geplukt en in de vergistingskuip aangekomen, waren de temperaturen te koel waardoor de vergisting van de suikers in alcohol spontaan stopte. Gelukkig weten de wijnboeren nu maar al te goed deze temperaturen te monitoren en komen er prachtige exemplaren de kelders uit. De nebbiolodruif heeft van zichzelf harde tannines. De verplichte rust en rijping op eiken doen de fenomenale wijn daarom heel goed. Dankzij de aanwezige zuren kunnen Barolo-wijnen een mooie tijd liggen, waardoor dit een hele aangename bewaarwijn is.
Barolo volgens ‘eeuwenoud recept’
Oudoom Valentino woonde in de achttiende eeuw in een klooster en bewerkte er het land. Hij droeg zorg voor de wijngaarden rond het klooster en was betrokken bij de wijnproductie. Beetje bij beetje verspreidde hij zijn kennis over wijn maken binnen het klooster, waarna dit generatie op generatie werd overgedragen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het klooster verwoest door bommen. Jaren later werden enkele teksten teruggevonden, geschreven door Valentino. Hierin stonden de methodes en technieken die destijds werden gebruikt. Deze teksten kwam in handen van Valentina, wie haar naam te danken heeft aan haar oudoom. Zij raakte geïnspireerd om oude familietradities te herontdekken. Ze besloot om de kennis en kunde van haar oudoom te gebruiken en om te zetten in de moderne stijl van nu. Het resultaat zijn typische Piemontese wijnen, vernoemd naar het oude klooster en haar geschiedenis: Antico Monastero.