Antica Viti Valpolicella
De verleidelijke rode wijn Valpolicella is het succesnummer uit het Noord-Italiaanse Veneto. De wijn is gemaakt van typisch Italiaanse druiven die ook worden gebruikt in bijvoorbeeld de wereldberoemde wijn Amarone.....
Meer Lezen- Gratis thuisbezorgd
- Gratis retourneren
- 100% proefgarantie
Levendige en fruitige Valpolicella
-
Edam
-
Paté
-
Olijven
-
Tapas
-
Salami
wijnoutlet | Ja |
---|---|
Flesinhoud | 0.75 |
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Italië |
Druivenras | Corvina, Molinara, Rondinella |
Regio | Veneto |
Smaakprofiel | Fris |
Jaargang | 2021 |
Alcoholgehalte | 13 % |
Classificatie | DOC Valpolicella |
Serveertemperatuur | 18-20 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2025 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8030625005816 |
Art.nr. | E103640 |

Het Noord-Italiaanse Veneto is een gezegend gebied met het Gardameer, indrukwekkende kustgebieden en natuurlijk het verbluffend mooie Venetië. En dan is Veneto ook nog eens de thuishaven van de overheerlijke wijn Valpolicella. Een Valpolicella met alles erop en eraan zoals deze Antica Viti – wat zoveel betekent als van oude wijnstokken – wordt gemaakt van drie inheemse druivensoorten. De hoofdrol gaat daarbij naar Corvina, een lekker sappige en druif met mooie fruitaroma’s als kersen, een amandelbittertje, stevige zuurgraad en milde tannines. De Corvina krijgt daarbij steun van zijn broertje Rondinella, het werkpaard van de familie dat men vrijwel alleen aantreft in Veneto. Dat om de eenvoudige reden dat de robuuste druif steevast wordt gebruikt in een blend met Corvina. Rondinella heeft van zichzelf namelijk onvoldoende aroma’s en te weinig elegantie, maar weet als geen ander broer Corvina naar een hoger niveau te tillen door body en kleur toe te voegen. Dit duo vormt ook de grote Italiaanse wijnen als Ripasso en Amarone en krijgen daarbij ondersteuning van andere inheemse druiven als Molinara. Die druif komt sinds circa 1800 voor in Verona en staat veelal aangeplant naast Corvina en Rondinella. Molinara is namelijk te fragiel om in zijn eentje een fles te vullen, maar is met z’n frisse aroma’s van voornamelijk bosvruchten absoluut van toegevoegde waarde voor een Valpolicella.
Vallei van de vele kelders
In de Vallei van de vele kelders (Val-poli-cella) weten ze wel hoe een goede wijn wordt gemaakt. Al sinds jaar en dag worden druiven vertroeteld in het heuvelachtige Classico-gebied, met sublieme wijnen als resultaat. Dat succes uit de heuvels werd gekopieerd in de Po-vallei, al waren de pogingen om daar smaakvolle wijnen te maken minder succesvol. Het ontbrak de wijnen eenvoudigweg aan het karakter en de levenslust van die uit het Classico-gebied. De Po-wijnen werden goedkoop aangeboden en dat deed het duurdere Classico-gebied bijna de das om. Totdat in de jaren vijftig van de vorige eeuw de eeuwenoude Amarone-methode weer van de plank werd gehaald. Het Classico-gebied zette zichzelf weer op de wijnkaart met sublieme wijnen, die nog altijd gretig aftrek vinden bij wijnliefhebbers van over de hele wereld.