GRATIS LEVERING V.A. € 35,-
Vragen? Bel ons: 011-988-492
Welkom wijnliefhebber,

Wijn

Alles over wijn maken

Over wijn wordt veel gesproken, dus is het ook belangrijk om de kennis van wijn op peil te houden. Wijn is een drank die ontstaat uit gegist druivensap. Van Dale geeft de volgende definitie van wijn:
wijn de; m -en 1 drank uit gegist druivensap: goede ~ behoeft geen krans goede waar heeft geen reclame nodig 2 druiven: ~ verbouwen 3 (bij uitbr) gegiste drank van andere vruchten: appelwijn

Wereldwijd is er meer dan 8 miljoen hectare aan wijngaarden, en wordt er zo'n 300 miljoen hectoliter wijn per jaar geproduceerd. Frankrijk is veruit het grootst wijnproducerende land ter wereld, maar Italië volgt Frankrijk op de voet.

Het proces van wijn maken

Wijnmaken gaat op de volgende manier te werk. Hij begint met het plukken van druiven. In april begint dit al in Zuid-Afrika en Chili, maar in september wordt er pas geoogst in Frankrijk. Na het plukken worden de druiven gereed gemaakt voor verdere bewerking. Slechte trossen en onregelmatigheden worden verwijderd. Vervolgens beslist de wijnmaker of hij bij de vergisting ook de steeltjes wil mee laten gisten. Deze bevatten tannine, die indien nodig, de wijn wat extra bitters kunnen geven. Dit ontstelen gaat via een égrappoir (ontsteler). Vervolgens (bij traditionele vinificatie) worden de druiven gekneusd via een pneumatisch pers (fouloir). De massa die hieruit ontstaat wordt is een gistvat gepompt.

Nu wordt er wat zwaveldioxide (sulfiet) aan de wijn toegevoegd om het risico op oxidatie te voorkomen en om wilde gisten en bacteriën te voorkomen. Het gistingsproces kan beginnen en is het nu een kwestie van wachten totdat de gist haar werk doet. Gist is een eencellig organisme dat van nature op druiven voorkomt. Door het pletten van de druiven komt de gist in contact met de suiker in het druivensap, die daardoor langzaam in alcohol wordt omgezet. Daarnaast ontstaat koolzuurgas. Als die in de lucht verdwijnt, ontstaat er een stille wijn. Als de belletjes worden ’gevangen’, ontstaat er een mousserende wijn.

Het gist proces

Bij een goed gistingsproces komt de temperatuur niet boven de 32° Celsius. Hierboven sterven gistcellen namelijk af. De meest geschikte temperatuur ligt dan ook tussen de 20 à 30 graden celsius. Door middel van koelen van de gistvaten kunnen we de temperatuur beheersen. Tijdsduur van dit proces zit tussen de twee en veertien dagen. Dit is afhankelijk van de streek en de wijn die gemaakt wordt. In sommige zuidelijke gebieden perst men na een paar dagen de gistende most en laat men het sap verder vergisten, om meer fruit in het eindresultaat te krijgen.

Na het gistingsproces laat men de wijn ‘aflopen’. Hierbij wordt de (jonge) wijn gescheiden van de vaste stoffen. Wat spontaan ‘afloopt’ noemt men ‘Vin de goutte’ (druppel wijn). Het restant wordt geperst, dit noemt men ‘Vin de Presse’, dit is meestal iets harder, dit komt omdat het meer tannine van de vaste stoffen bevat.

» Ga direct naar de mooiste wijnen uit ons assortiment  
Alles over wijn | Wijnkelders in Bordeaux | Wijnvoordeel

Eikenhouten vaten

Vervolgens begint het opvoeden van de wijn, wat welke wijnmaker weer op zijn eigen (geheime) manier doet. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van oude of nieuwe vaten, van Frans eiken of Amerikaans eiken. Deze manieren zorgen voor de unieke smaak van een wijn. Nieuwe vaten geven bijvoorbeeld een veel vollere vanillesmaak dan een vat wat al eerder is gebruikt. Oude vaten zorgen voor meer complexiteit.

Vervolgens begint de malolactische fermentatie, waarbij het harde appelzuur in de wijn omgezet wordt naar het mildere melkzuur. De wijn krijgt hierdoor meer souplesse en verliest haar harde kantjes. De wijn moet tijdens dit proces regelmatig overgestoken worden op een nieuw, schoon fust. Dit wordt gedaan zodat de wijn nooit te lang in contact is met het bezinksel, dit kan de wijn namelijk negatief beïnvloeden.

Nu is het tijd om de vaten te mengen, het zogenaamde egaliseren van de wijn. Ieder vat heeft namelijk zijn eigen ontwikkeling. Het vinden van de ideale verhouding is de kunst van de oenoloog, ook wel keldermeester genoemd. Door te proeven en soms volgens jarenlange familie ‘receptuur’ wordt de wijn gemaakt tot het definitieve resultaat. Voordat de wijn op fles gaat wordt deze over het algemeen geklaard, het helder maken van de wijn. Hierna kan de wijn gebotteld worden. Vervolgens kan de wijn op transport naar het magazijn van Wijnvoordeel en blijft de wijn hier staan totdat de klant een order plaatst.
  • EXCELLENT BEOORDEELD DOOR KLANTEN
     
  • VEILIG & VERTROUWD 
  • Betaal veilig & snel online met Bancontact 

Gratis Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van het voordeligste wijnaanbod van BelgiŽ.

Contact & service


Of bel: 011-988-492
Maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur

Wijnkeuzehulp
Zoekservice

Veilig & goed beoordeeld

Veilig online winkelen met BeCommerce! Trust Ecommerce Europe Klanten beoordelen ons gemiddeld een 8,8

Levering & terugsturen

✓ Verzending via PostNL
✓ Binnen 48 uur geleverd
Uw wijn wordt bezorgd door PostNL✓ Kosteloos retourneren

Ľ Meer info

Betaalmogelijkheden

Betaling kan via Bancontact, creditcard, PayPal of per factuur.
Betalen met Bancontact, Mastercard en Visa bij wijnvoordeel.be

Volg Ons!

© 2018 wijnvoordeel.be