GRATIS LEVERING V.A. € 35,-
Welkom wijnliefhebber,

Rode wijn

Alles over rode wijn | Wijnvoordeel Rode wijn is al jaren de meest gedronken wijnsoort in ons land en wordt gemaakt van het sap van blauwe druiven. Nadat de druiven zijn geplukt, wordt er bepaald of de steeltjes of delen hiervan mee worden gegist. De steeltjes bevatten tannine, die een extra bittere smaak kan geven aan de wijn.

Zodra de gekneusde druiven in de gistkuip in aanraking komen met de gistcellen, start een gistproces (fermentatie) waarbij de suikers in de druiven omgezet worden in alcohol. Dit klinkt nogal gemakkelijk, maar het proces kent een flink aantal varianten. De wijnmaker van een echt grote rode wijn moet dan ook zeer bedreven en talentvol zijn.

Meer over rode wijn

De kwaliteit van rode wijn is afhankelijk van de manier waarop de blauwe druiven worden geoogst. Zo hebben de druiven die met de hand zijn geoogd de meeste kwaliteit omdat je op sorteertafel onrijpe en rotte druiven en andere dingen die er niet in thuishoren, zoals steentjes, bladeren, etc., gedetailleerder kan verwijderden. Vooral voor rode wijn is dit onderdeel belangrijk omdat tijdens de gisting het sap continu in contact is met de schillen en pitten van de druiven. Wanneer dit niet gebeurt bestaat er een kans op ‘rare’ bijsmaken in de rode wijn. Door handmatig te oogsten en zoveel mogelijk van die troep eruit te filteren voordat het gistingsproces start, ontstaat er een meest zuivere wijn.

» Bekijk direct de mooiste rode wijnen  
Heerlijke rode wijn | Wijnvoordeel

Rijpingsproces van rode wijn

Mocht er voor gekozen worden om de steeltjes niet mee te laten vergisten dan zullen de druiven machinaal ontsteelt worden. De druiven zullen daarna gekneusd worden en vervolgens wordt de most in een gistvat worden gepompt. Tijdens dit gistingsproces worden de suikers omgezet in alcohol en zal er een zogeheten hoed worden gevormd bovenop de most. Door regelmatig het sap er overheen te pompen en deze hoed regelmatig te breken en onder te dompelen, zal de gistende wijn goed in contact komen met de hoed. Dit proces bevordert de aroma’s en kleur in de wijn.

Heerlijke fles rode wijn | WijnvoordeelDe duur van het gistingsproces is tussen de twee en veertien dagen, afhankelijk van de streek waar de wijn wordt gemaakt. Hierna kan de jonge wijn op eikenhouten vaten rijpen. Dit kan zowel op nieuwe als op oudere vaten. Bij nieuwe eikenhoutenvaten geeft een vanille smaak en extra tannine. De oudere vaten zorgen voor een complexere smaak en laten meer zuurstof door. Deze smaak proef je duidelijk in bijvoorbeeld een goede Franse wijn. Naast de leeftijd van het hout heeft de grootte van een vat ook invloed op de smaak van de wijn. Over het algemeen duurt dit proces acht tot vierentwintig maanden.

De Haut-Médoc in de Bordeaux biedt ons wijnen die tot beste rode wijnen van de wereld gerekend mogen worden. Er zijn vijf Chateaus die de classeficatie 1er Cru Classé dragen, dit is de hoogste klasse die chateaus kunnen behalen. Deze verdeling is gemaakt in 1855. Slechts één chateau is het gelukt om in 1973 toegevoegd te worden aan deze lijst.
  • EXCELLENT BEOORDEELD DOOR KLANTEN
     
  • VEILIG & VERTROUWD 
  • Betaal veilig & snel online met Bancontact 

Gratis Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van het voordeligste wijnaanbod van België.

Contact & service


Of bel: 011-988-492
Maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur

Wijnkeuzehulp
Zoekservice

Veilig & goed beoordeeld

Veilig online winkelen met BeCommerce! Trust Ecommerce Europe Klanten beoordelen ons gemiddeld een 8,8

Bezorgen & terugsturen

✓ Verzending via PostNL
✓ Binnen 48 uur thuisbezorgd
Uw wijn wordt bezorgd door PostNL✓ Kosteloos retourneren

» Meer info

Betaalmogelijkheden

Betaling kan via Bancontact, creditcard, PayPal of per factuur.
Betalen met Bancontact, Mastercard en Visa bij wijnvoordeel.be

Volg Ons!

© 2017 wijnvoordeel.be